“Kampen mod Ghettoloven kan vindes” – interview med Ditte Danielsen

Interview med Ditte Danielsen, Almen Modstand
Af Lisbet Bonde, APK København

“Det er så vanvittigt, det der foregår, at beboerne vil slå bak og nægte at være med, og større dele af befolkningen vil få øjnene op og sige fra overfor loven”.

Ditte Danielsen er med i Almen Modstands landsstyregruppe. Hun har været aktiv i boligbevægelser og boligkamp gennem 20 år. Ditte har, ligesom flere andre aktive fra Almen Modstand, besøgt og talt med beboere i næsten alle de nedrivningstruede boligområder.

Hun bruger aldrig ordet ghetto, når hun taler, for det er en skændsel at kalde menneskers hjem og det sted de lever for en ghetto.

Du mener at Almen Modstands og beboernes kamp kan vindes, vil du begrunde det?

Jeg tror på den kan vindes, fordi de løsninger, der foreslås for at gennemføre afviklingsplanen, er så hul i hovedet. Beboerne kommer til at slå bak, og folk mere bredt vil få øjnene op for, hvor slemt det her er.

Et eksempel er fra Gadehavegård i Høje Taastrup, hvor det hus man starter med at rive ned er bebyggelsens nyeste og mest renoverede blok, et 0-energi-hus. Renoveret for 18 millioner kr. for 6 år siden.

I Tingbjerg river man 42 enestående handicapvenlige rækkehuse ned. Enestående fordi her har man bygget og tilgodeset at mennesker, som ellers står i en dårlig situation kan have bolig med have.

Planen er, at de skal flyttes til lejligheder i 3-4 etagers huse, hvorfra de fra deres franske altan – mere får de ikke – kan se ned på de nybyggede velhaverhuses dejlige haver.

Og det bliver rækkehuse for folk, der kan betale, for beliggenheden er i top, lige ud til smukke naturområder.

Salget af disse handicapboliger er vedtaget i København med Enhedslistens stemmer.

I Ringparken i Slagelse har de fundet en anden grotesk løsning, nogle af de nuværende 4 etagers blokke skal have fjernet den øverste eller måske de to øverste etager. Samtidig vil boligselskabet sælge ud af de grønne områder til private firmaer som skal opføre….4-etages ejendomme!!

I mange boligafdelinger har beboerne udformet alternative udviklingsplaner, i et forsøg på at undgå at blive smidt ud af deres hjem. De alternative planer handler bl.a. om at ændre boliger ved naturlig fraflytning til ungdomsboliger.

Men ingen steder er der blevet lyttet til disse planer.

For loven har nok reelt handlet lige så meget om en privatiseringsstrategi.

I Ringparken vil man nedlægge de fælles parkeringspladser og lave vejnet så bilerne kan køre ind mellem husene og holde.

Tilsvarende planer er der for f.eks. Tingbjerg og Mjølnerparken, hvilket vil ødelægge det trygge bilfri miljø.

I Tingbjerg skal der af private firmaer bygges ejer- rækkehuse, kaldet havehuse, på græsarealerne mellem de nuværende blokke. De får haver og privat parkering. Dette er udover byggeriet på grunden, hvor der nu ligger handicapboliger.

Der er flere groteske ting her:

Gennem 8 år har Tingbjergs beboere fremført ønske om at få oprettet nyttehaver, grillpladser og hyggekroge – uden der er sket noget. Men nu stjæles disse frie områder så til private haver.

Områderne bliver brugt af de omliggende børneinstitutioner.

Landsbyggefonden betaler for mange af de ting, der sættes i værk når helhedsplanerne er vedtaget. Men Landsbyggefonden har beboerne selv betalt til gennem alle årene, for at få mulighed for løbende renoveringer af deres boliger. Hver måned betaler hver eneste lejer, men også hver eneste af de plejehjemsbeboere, der bor på plejehjem i alment byggeri, og det er mange, penge ind til fonden. Penge som de nu selv ikke får glæde af.

Min pointe er, siger Ditte, at det er så vanvittigt, det der foregår, at beboerne vil slå bak og nægte at være med, og at større dele af befolkningen vil få øjnene op og sige fra overfor loven.

Almen Modstand og de forskellige ramte boligområder har mange aktiviteter i gang. Følg med på vores facebookside opfordrer Ditte.

Der er mange aspekter, vi ikke har nået at tale om, så Ditte og jeg aftaler at lave et interview mere senere. Vi skal bl.a. tale om, hvordan boligselskaberne, med meget ufine metoder, lægger pres på beboerne for at få dem til at godkende udviklingsplanerne.

Lige nu, siger Ditte, gælder det at støtte beboerne i Nøjsomhed. Mød op ved næste retsmøde i deres sag, som er den 25. september kl. 9.15 ved Helsingør Byret.

Man kan skrive under på borgerforslaget:

Ophæv loven om nedrivning og salg af almene boliger og afskaf de såkaldte “ghettolister”

Læs også
“Nøjsomhed” i Helsingør kæmper mod ghettoloven
KPnet 27. august 2020

Almen Modstand på facebook
Der er desuden flere lokale grupper og facebooksider

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne