APK-FYN tale ved demonstration 2. sept: Salget af Fjernvame Fyn må forhindres!

Omkring 200 mennesker var mødt op til demonstrationen Stop salg af Fjernvarme Fyn d. 2. september på Flakhaven foran Odense Rådhus.
Et flot udtryk for den harme der har udviklet sig imod Odense byrådsflertals plan om at sætte det kommunale fællesskabs varmeforsyning på udsalg. En harme der kom til udtryk i de 3 taler ved Søren Windell, John Jeppesen og Resa Javid  og på skilte bl.a. udtrykt i “NEJ” og “NALLERNE FRA DET VARME VAND”.
Demonstrationen lagde op til  at styrke protesterne og at man vil mødes igen foran Rådhuset ved næste byrådsmøde om 14 dage hvis planen om salg ikke er taget af bordet forinden.

APK-Fyns tale ved John Jeppesen, repræsentant for Arbejderpartiet Kommunisterne:

Det er godt at stå her i dag med klar viden om, at en stor del af Odenses befolkning er modstandere af salget af FV Fyn. Det er en kæmpeting, at mere end 9.000 i løbet af ganske få uger har meldt sig ind i FB-gruppen Nej til salg af FV Fyn.
Modstanden er bred – hvad fremmødet i dag osse viser på trods af coronaens forskellige benspænd – og det skal fastholdes og udbygges hele vejen igennem, indtil salget er forhindret.

Vi har vist alle haft nogle betænkeligheder ved at mødes til en demonstration, når faren for smitte ikke er overstået. Lad mig derfor opfordre til, at vi viser hensyn og omtanke og holder den nødvendige afstand.

Det er jo ikke første gang, der er planer om at sælge vores fjernvarmeselskab. Da daværende borgmester Anker Boye i 2011 havde planer om et salg, måtte han krybe til korset og indrømme, at det var en fejl. Han udtalte, at den sikreste måde at fastholde stabil levering og lave priser var ved at bevare det på fællesskabets hænder.
Men hvad er det så, der gør, at det nu åbenbart er meget bedre, at sælge og privatisere vores fælles varmeleverancer? Der er for mig ingen tvivl om, at det handler om at tisse i bukserne for at få varmen. Glæden er meget kort og prisen høj.

Borgmesteren mener, at salget skal sikre velfærden i Odense Kommune. For det første må det være et udtryk for dårlig økonomistyring, hvis man må sælge arvesølvet for at få tingene til at fungere. For det andet vil salget give et nettoresultat på ca 50 millioner om året, hvad der svarer nogenlunde til det årlige overskud i FV Fyn. Efter 5 år er der så ikke mere at hente. Med hensyn til den lave varmepris, så ved vi vel alle, at køberne skal have nogle penge ind for at betale købet, og hvor mon de skal hente dem? På varmeregningen, selvfølgelig. Hos dig og mig!

Nu er det sådan, at der ligger en del erfaringer med udsalg af offentligt ejede selskaber. Og de erfaringer er sjælden gode. Faktisk er de fleste meget dårlige.
Lige et eksempel fra den store ende: En stor del af DONG blev solgt til spekulationsselskabet Goldmann Sachs, der betalte latterlig lidt, men til gengæld tjente styrtende efterfølgende.
Et par eksempler fra vores dagligdag: Rundt i landet er meget af hjemmeplejen udliciteret til private selskaber, som skal tjene penge på området.
En del af disse selskaber er gået fallit, og hvem skal så redde stumperne? Det skal det offentlige. Eller da Assens Kommune solgte sine børnehaver og overlod driften til Jysk Rengøring. Det endte i en katastrofe, og hvem skulle rage kastanjerne ud af ilden? Det skulle det offentlige!

Det dur ikke, hvis man sælger og privatiserer vores vigtige offentlige funktioner. På den måde bliver det indtjeningen, der bestemmer og ikke behovet hos befolkningen.

Salget af Fjernvarme Fyn skal forhindres. Det tilhører fælllesskabet, og kun en stærk folkelig modstand kan forhindre salget.

Nej til salg og privatisering af Fjernvarme Fyn!

Tak for ordet.

Arbejderpartiet Kommunisterne, APK-Fyn

Læs også reportage fra demonstrationen:
Protestdemonstration i Odense: Nallerne væk fra det varme vand!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater