Corona-finanslov på vej: Milliardpakke til eksportvirksomheder – spareplan for velfærd

I dag mandag kommer regeringens udspil til finanslov for 2021. Finansminister Nikolaj Wammen gør det inden fremlæggelsen klart, at det bliver en plan, hvor der vil blive sat 9,2 milliarder af til virksomhederne i en ‘krigsfond’ – mens velfærdsområdet må holde for.
Pengene er der – brug dem på varme hænder!

’En krigskasse’ skal sættes af til især eksportvirksomhederne. Dvs til større virksomheder, for at sikre deres profit og overlevelse. Regeringen vil med deres egne ord ’gå til grænsen’ af de rammer EU sætter op for budgettet. De rammer som danske regeringer sædvanligvis holder sig langt indenfor, når det kommer til at bevilge pengene til de nødvendige varme hænder i det offentlige.

OK21 for det offentlige område vil blive forsøgt tvunget ind under denne spareplan – alt sammen med henvisning til corona og vores allesammens nødvendige ofre. Lige bortset fra virksomhedernes overskud og aktionærernes udbytter – her vil sikkerhedsnettet blive spændt ud. Alt under dække af at ”arbejdspladserne skal sikres”.

”Vi har musklerne til at hjælpe danske virksomheder, hvis de bliver hårdt ramt af manglende ordrer”, som Nikolaj Wammen udtrykker det.

Også klimaet bliver brugt som undskyldning for at poste mere kapital ind i virksomhederne. I stedet for at stille krav til industri, transport og landbrug går tankegangen i retning af at uddele milde gaver, som de kan bruge til ’forskning og udvikling af grønne løsninger’.

”Vækst” er målet for regeringens finanslov, dvs i kapitalens forståelse af ordet, ikke som vækst i nyttig produktion eller vækst for livsbetingelserne for alle i samfundet, men sikring af vækst i profit til investorerne. Udvikling lægges over til den private kapital, så de kan sætte det i værk som samtidig vil give dem profit – ikke en vækst i tiltag der vil give den mest direkte vej til grøn teknologi.

I forståelsespapiret har regeringen lovet, at ’arbejdsudbuddet’ ikke må sænkes som følge af politiske tiltag. I den forbindelse lufter Nikolaj Wammen idéen om ”anden generations reformer for arbejdsmarkedet”. Nærmere bestemt en metode til at lægge pres på folk med indvandrerbaggrund ifht arbejdsmarkedet, hvad der angiveligt vil få arbejdsløse i arbejde.

Tidligere erfaringer fra bl.a. kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen viser, at dårligere livsvilkår ikke får folk i arbejde. Det gik nok lettere, hvis man i stedet skabte nogle arbejdspladser – f.eks. ved højere normeringer til flere varme hænder!

Finanslov 2021 vil blive et angreb på velfærdsområderne, med tilbagegang for bevillinger til sundhedsvæsenet, børnene, kulturen osv. Mens alle sejl vil blive sat til for at nurse erhvervslivet under dække af coronakrisen.

Lad ikke politikerne få det sidste ord, men lad os samle til fortsat kamp – for OK21 for de offentligt ansatte, for minimumsnormeringer for børnene, for flere varme hænder.
Lad kapitalen betale sin egen krise!

Regeringens finanslovsudspil fremlægges mandag klokken 12.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne