Odense: Byggesjusk, ulovlige lejemål, boligmangel – og masser af nye, dyre lejligheder

I Odense Kommune bygges der i disse år utroligt mange lejlighedskomplekser. På havnen skyder det ene højhus efter det andet op med udsigt til vand, havnebad og skov. I centrum bygges det ene høje hus efter det andet. Andre steder i byen vælter det også frem med boligblokke. Man kan spørge sig selv, hvem der dog skal bo i de mange lejligheder. En del af lejlighederne kunne vel overtages af de beboere i Vollsmose, der fra næste år bliver tvangsudsmidt, fordi deres gode og billige boliger skal rives ned.

Af Karsten Jonassen, APK Odense


Fra aktion i Odense mod ghettoplanen

I det nye lejlighedskompleks – Gartnerbyen – som er placeret på grøntfirmaet Gasas tidligere ejendom, er der allerede nu, hvor byggeriet knapt er færdigt, familier, der må genhuses, fordi lejlighederne er angrebet af skimmelsvamp. Hurtigt byggeri, høj husleje, byggesjusk, virkelig god fortjeneste.

De unge og studerende har som regel svært ved at finde en bolig, der er til at betale. Ved Syddansk Universitet i Odense er der ligeledes bygget mange, mange 8-10 etagers boligblokke. Pænt byggeri, hvor målgruppen er studerende. Det er næsten til at betale, hvis flere slår sig sammen om en bolig. Det er til at leve med og få hundrede meter fra uni. Der er, så vidt vides, ikke konstateret skimmelsvamp i dette byggeri.

På hjørnet af Nyborgvej og Ejbygade i Odense er der opført et utroligt grimt kompleks, hvor der i underetagen er KFC og Netto, mens de 4 næste etager er lejligheder. 8000 kr om måneden for en lille lejlighed med udsigt til et enormt befærdet gadekryds og indbygget stegeos fra KFC. Intet under, at udlejerne reklamerer med indskudsfri lejligheder. Lortet kan ikke lejes ud. Folk med valgmuligheder kunne aldrig drømme om at flytte ind, mens studerende med langt færre økonomiske resurser slet ikke kan betale huslejen.

Som i de fleste andre byer spekuleres der i, at de unge og studerende har svært ved at finde boliger, der kan betales. Odense Kommune har ”boliggaranti” til de nye studerende. Sidste år bestod garantien i små deleværelser i containere i 3 måneder, hvorefter det forventedes, at den studerende havde fundet en bolig selv.

Da Næsbylund Kro lukkede sidste efterår, blev den lynhurtigt ombygget til ”lejligheder” til unge og studerende. Det er småt, men til gengæld er huslejen kun 3000 kr om måneden incl. forbrug. Klart nok var det ikke vanskeligt at leje ud. De unge indflyttere fik dog nogle problemer, da de skulle oprettes på folkeregisteret. Adressen fandtes ikke!! Ved at møde personligt op på Borgerservice lykkedes det at blive oprettet alligevel. Også den kommunale boligstøtte gik igennem.

Hvad de unge mennesker ikke vidste var, at kommunen ikke ville godkende, at stedet blev udlejet som lejligheder. Ifølge lokalplanen er det ikke lovligt. De unge beboere har nu modtaget en skrivelse fra Odense Kommune, hvori der står, at de skal være fraflyttet senest 31.oktober. Det drejer sig om 46 unge mennesker, der på intet tidspunkt har fået besked fra udlejer om, at der i mange måneder er ført forhandlinger med kommunen om lovligheden af deres boliger.

Der er noget absurd over situationen. På den ene side har vi en kommune, der udsteder ”boliggarantier” i containere med den ene hånd, mens de påbegynder nedrivning af udmærkede boliger med den anden. Oven i det gives der byggetilladelser til det ene dyre lejemål efter det andet, mens man nægter at gøre noget for at lovliggøre 46 ungdomsboliger til en nogenlunde rimelig husleje.

Måske de unge mennesker og de tvangsflyttede fra Vollsmose skulle overveje at flytte ind i en penthouselejlighed til 20.000 kr om måneden i centrum eller på havnen. Det lyder da ganske realistisk. Herfra skal der lyde en dybtfølt tak til Odense Kommune, der har såkaldt rødt flertal.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater