Dansk imperialisme under to herrer

Danmarks udenrigsminister, socialdemokraten Jeppe Kofoed demonstrerede regeringens evne til at tjene to herrer på en gang under dagens amerikanske besøg. Danmark støtter USA i rivaliseringen med stormagten Kina, men taler samtidig med fælles stemme fra EU i sin fordømmelse, understregede Jeppe Kofoed. Og når det gælder Arktis og Grønland vil regeringen forsat sikre USA’s og dansk kapitals vitale interesser.

 

USA’s udenrigsminister Mike Pompeo forsøgte at fremstå naiv men ærlig, hvilket totalt mislykkedes. Et slet skjult forsøg på at skjule, at han var på besøg hos den danske regering, for at pleje USA imperialismens egne interesser, ikke mindst i Arktis. De kønne ord om at det hele går ud på fælles fred, fremgang og sikkerhed for folkene, klinger mere end hult fra en af de mest aggressive krigsførende nationer.

Efter den officielle del af Pompeo’s besøg havde han blandt andet møder med den danske krigsforbryder Anders Fogh Rasmussen og andre interessenter, som det så neutralt hedder.

I forbindelse med Trumps aflyste besøg sidste år og arrogante tilbud om at købe Grønland skrev APK i udtalelsen ”USA-imperialismen ud af Grønland” følgende, der forsat er fuldt gældende:

”Den aktuelle virkelighed har sat Grønland og Arktis i centrum for kampen mellem de to stormagter USA og Kina om verdensdominans. At kunne udplyndre de store forekomster af mineraler, olie og gas, som klimaforandringerne nu giver adgang til, er blevet et sikkerhedsspørgsmål. Udviklingen af infrastrukturen såsom lufthavne og nye skibsruter er blevet et sikkerhedsspørgsmål, hvor USA selvstændigt og gennem NATO kræver fuld kontrol og udelukkelse af kinesiske investeringer.

For at sikre sig kontrollen over Grønland må regeringen køre to dagsordener: både at være loyal tjener for USA-imperialismen og samtidig ikke komme til at fremstå som den gamle kolonimagt i det grønlandske folks øjne. Derfor var statsminister Mette Frederiksen uhyre omhyggelig i de danske og grønlandske medier i sin officielle afvisning at et salg af Grønland, samtidig med at statsministeren slog fast, at Danmark og USA deler de samme sikkerhedspolitiske interesser i Arktis, i Mellemøsten og alle steder, hvor dansk militær opererer som en del af USA/NATO-krigskoalitionen.

………

Et andet spørgsmål i rivaliseringen om kontrollen over Grønland er EU’s rolle. Rigsfællesskabet Grønland/Danmark er i kraft af dansk EU-medlemskab det eneste land i EU, der har kystgrænse til Arktis, da hverken Grønland eller Norge er med i EU. Grønland forlod EU i 1985 efter en folkeafstemning i 1982 og har det, der kaldes OLT-status, sammen med en række tidligere franske, hollandske og britiske kolonier i Caribien og Stillehavet, og status som vigtigt geopolitisk partnerskab. Det er kun få uger siden, den danske regering etablerede den første Schengen-grænsekontrolpost i Nordøstgrønland.”

Se APKs udtalelser:

Yankee go home!
KPnet 22. juli 2020

USA-imperialismen ud af Grønland
APK 8. oktober 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne