GITMO fra 2005 – Dokumentarfilm om Guantánamo


Kulturforslag af KE Kulhuse

GITMO fra 2005 – Af Erik Gandini og Tarik Saleh.

Uaktuelt bliver det vel næppe – nogen bør stadig stilles til ansvar for det der foregår!!

Resume fra filmen:

De to svenske journalister sætter spot på den groteske situation på Guantánamo. Journalisterne ringer nærmest til amerikansk Pucblik Service – de er hjertelige velkomne til at besøge den amerikanske militærbase og fangelejr GITMO, på Guantánamo Bay – der er gratis fly hver onsdag, og mulighed for at tage billeder, både af stedet og de indsatte – på afstand. Der er også spændende dyr som lever frit i området – dem må man også gerne fotografere, på afstand – hvem sagde Safaritur?…….

Ved at ændre de indsattes ’status’ til : fjendtlige kombattanter – i stedet for krigsfanger – så er fangerne, på grund af et kreativt hul i lovgivningen, frataget alle rettigheder – fjendtlige kombattanter er gjort lovløse helt bogstaveligt. På Guantánamo sidder de fjendtlige kombattanter indespærret under ekstremt belastende fysiske og psykiske forhold – tortur – og det er ingen hemmelighed, at fangerne ikke har gjort noget kriminelt, de er spærret inde fordi de måske ved noget – som det amerikanske militær måske kan bruge til noget i deres opdigtede(?) verdensbillede…. Ingen anklager, ingen rettigheder og frihedsberøvede på ubestemt tid!!

Hvordan kan hele verden stiltiende se til at dette foregår??

Honor bound to defend freedom – men hvis’ frihed er det som skal forsvares…….

Filmen er en dokumentar film, som systematisk prøver at få svar på vigtige spørgsmål – de frygtelige billeder, som er gået verden rundt, af tortur fra Abu Ghraib fængslet vises i nogle klip – meget tyder på at metoderne er opfundet og afprøvet på de lovløse fanger i Guantánamo.

– men filmens fokus er de mange interviews, hvor politikere og militærfolk vasker hænder, sender bolden videre …… fx med bemærkninger som : … ” vi behandler alle så humant som muligt…….” og ” vi følger tilnærmelsesvis Geneve konventionen….

Se filmen mindst to gange, den er fyldt med information og stof til eftertanke.

Filmstriben: GITMO fra 2005

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne