Hagia Sophia skal ikke gøres til et politisk instrument

Erdogans beslutning om at omdanne det århundreder år gamle kulturmonument, og nuværende museum til moske er et klart udtryk for Erdogans forsøg på at udvise religiøs handlekraft og afstive sin store tilbagegang, skriver SELMA GÜRKAN leder af Arbejderpartiet, EMEP
Hagia Sophia er Tyrkiets allerstørste byzantinske kulturmonument i Det Byzantisnke Riges hovedstad Konstantinopel – I dag Istanbul i Tyrkiet. 

Åbningen af Hagia Sophia som en moske til bønner – der sker under Covid19- pandemi og hvor offentligheden også står over for forværrede økonomiske forhold – er et kalkuleret trin.

Regeringen forsørger at standse sin store tilbagegang blandt vælgerne, som dens økonomiske og politiske politik har skabt, gennem at piske en nationalistisk og reaktionær stemning op. De forsøger at opnå hurtige gevinster gennem erobringen af lette men meningsfulde symboler.

Den eneste hindring for at omdanne Hagia Sophia til en moske er diplomatisk høflighed. Men regeringen lader som om at bygningen er fravristet en usynlig fjende gennem en stor kamp.

Meningen er at den ”formodede” erobring, skal kompensere for den stadigt stigende arbejdsløshed, fattigdom og ungdommens fortvivlelse. Men den kan hverken det eller kompenserer for regeringens traume ved at havde mistet Istanbul ved lokalvalget. – Istanbul vil altid tilhøre dens arbejderbefolkning og vil blive ved med at være deres.

Før de juridiske institutioner var informeret, havde Erdogans en-mandsledelse allerede offentliggjort sin beslutning om ændringen af Hagia Sophias status d.29. maj på årsdagen for erobringen af Istanbul samt at at de starte deres bønner den 15. juli, årsdagen for kupforsøget. Formanden for religionsanliggender var med i dette kor, da han opfordrede til at generobre moskeerne da de pandemi restriktionerne blev lempet.

Hagia Sophia er en bygning af stor kulturel og kunstnerisk værdi og har overlevet intakt i århundreder. Den omstændighed, at dens konvertering til en moske kunne ryste kristne mennesker i verden, er ikke blevet overvejet. Imidlertid er det bestemt blevet overvejet, at uanset reaktionen fra andre lande og religiøse institutioner, så vil de blive brugt til at oppiske og forene dem indenlandske nationalistiske konservative reaktion.

Den politiske ledelse mistede sin troværdighed og er i dybe problemer. Hagia Sophia-orkestreringen er et forsøg på at give offentlighedens bind for øjnene. Tidligere gjaldt det om at få folk til at “fylde Sultanahmet (blå moske), før de bad i Hagia Sophia”. Kovendingen fra Erdoğans side til i dag har ingen anden forklaring.

Som et parti, der kæmper for ligestilling mellem arbejdere fra alle religioner og nationer, der kæmper for reel sekularisme, der anerkender trosfrihed, tager vi afstand fra denne spændingspolitik, der forsøger at skabe og uddybe fjendskab. Vi skal være opmærksomme mod bygninger af religiøs betydning, og de skal beskyttes som steder for solidaritet og fælles forståelse.

Hagia Sophia kan ikke og bør ikke bruges som et politisk instrument.

SELMA GÜRKAN Arbejderpartiet, EMEP, Tyrkiet, 12.7.2020

Oversat fra:
HAGIA SOPHIA CANNOT BE TURNED INTO POLITICAL MATERIAL

Wikipedia:
HAGIA SOPHIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åbningen af Hagia Sophia som en moske til bønner i denne periode med pandemi – hvor offentligheden også står over for forværrede økonomiske forhold – er et kalkuleret trin.

På grund af sin økonomiske og sociale politik forsøger regerinen af standse erosionen af sin vælgerbase gennem oppiskning af nationalistiske og konservative reflekser. Idet de forsøger at opnå hurtige gevinster gennem erobringen af lette men meningsfulde symboler.

Den eneste hindring for at omdanne Hagia Sophia til en moske er diplomatisk høflighed. Men det foregives at bygningen er fravristet en imaginær fjende gennem en stor kamp.

Den ”formodede” erobring, der sigter mod at kompensere for den stadigt stigende arbejdsløshed, fattigdom og ungdommens fortvivlelse kompenserer heller ikke for traumet ved at miste Istanbul i lokalvalget. – Istanbul tilhører altid dens arbejderbefolkning og vil vedblive at være deres.

Ved at en-mandsledelsen overfor de juridiske institutioner har fremført sin beslutning om Hagia Sophias konvertering den 29. maj sker det på årsdagen for erobringen af Istanbul og det blev også erklæret at de vil bede den 15. juli på årsdagen for kupforsøget. Formanden for religionsanliggender var med i dette kor, da han opfordrede til at generobre moskeerne da de panemiske foranstaltninger blev lempet.

Hagia Sophia er en bygning af stor kulturel og kunstnerisk værdi og har overlevet intakt i århundreder.

Den omstændighed, at dens konvertering til en moske kunne ryste workers??? i den kristne verden, er ikke blevet overvejet. Imidlertid er det bestemt blevet overvejet at uanset reaktionen fra andre lande og religiøse institutioner så vil de blive brugt til at oppiske og forene dem indenlandske nationalistiske konservative reaktion.

Den politiske ledelse mistede sin troværdighed og er i dybe problemer. Hagia Sophia-orkestrationer er et forsøg på at trække uld hen over offentlighedens øjne. Tidligere gjaldt det om at bede folk “fylde Sultanahmet (blå moske), før de beder om Hagia Sophia”. Kovendingen fra Erdoğans side til i dag har ingen anden forklaring.

Som et parti, der kæmper for ligestilling mellem arbejdere i alle religioner og nationer, der kæmper for reel sekularisme, der anerkender trosfrihed, tar vi afstand fra denne spændingspolitik, der forsøger at skabe og uddybe fjendskab. Vi skal være opmærksomme mod bygninger af religiøs betydning, og de skal beskyttes som steder for solidaritet og fælles forståelse.

Hagia Sophia skal ikke og bør ikke bruges som politisk instrument

SELMA GÜRKAN

Chair Labour Party


HAGIA SOPHIA CANNOT BE TURNED INTO POLITICAL MATERIAL


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater