Pensionsalder fokus – Hvor skal vi hen du?

Faglig kommentar
Henning Paaske Jensen, APK

Harmen imod udviklingen med en fortsat højere pensionsalder – stadig længere væk fra 65 års pensionsalderen – er meget omfattende. Den er ikke uventet særlig massiv blandt 3F´s medlemmer, der i den grad mærker resultatet af det stigende arbejdspres og nedslidning.
“Hvis vi skal nå at have et værdigt otium er det med en pensionsalder ved 65 år” bliver åbent udtrykt af stadig flere.
Med en aktuel virkelighed hvor der massefyres ovenpå Corona-krisen – med stor stigning i arbejdsløsheden og ikke mindst en omfattende ungdomsarbejdsløshed.

Altsammen peger på behovet for brede initiativer og pres med krav om at få pensionsalderen NED – Tilbage til 65 år for alle – og en skrotning af det såkaldte Velfærdsforlig med indbygget højere pensionsaldersregulering vedtaget af VK regeringen Socialdemokraterne, Danske Folkeparti og Radikale Venstre.

I denne tid har fagtoppen i 3F iværksat og koordinerer en kampagne for en pensionsalder på 68 år under den besnærende overskrift Nej til stigende pensionsalder STOP68.
Den ærlige version i denne kampagne havde været: ”Vi accepterer 2 års stigning – Stop ved 68.”

Men hvorfor har fagtoppen lanceret denne 68 års kampagne, når det er 3F´s medlemmer, der har allermest brug for at kunne komme på pension ved 65 års alderen?
Hvorfor støtter de en stigning på to år?
Er det fordi, det er vigtigere for dem at redde den socialdemokratiske regering, der har store problemer med at skulle forklare, hvorfor der ”ikke er råd til” at gå væk fra højere pensionsalder og over til nedsat pensionsalder for folk på gulvet efter den lange række af gave- og hjælpepakker til virksomhederne?

Ser vi nærmere på kampagnens lokkende budskab Nej til højere pensionsalder STOP68 så er det en overskrift de fleste folk umiddelbart vil støtte med Nej til stigende pensionsalder – men en overskrift der er forbundet med sin direkte modsætning – en 2 års stigning til 68.

Dette er at tale med to tunger.

Det har en vildledende funktion hvor mange måske først senere erkender, at STOP68 betyder accept af 2 års stigning i den nuværende pensionsalder.
Rigtig mange kender ikke engang nøjagtig den nye opregulerede pensionsalder, der i dag er 66 år og ikke de 68. som er aftalt iværksat om 10 år.

Hvis det var en vare i et supermarked ville klage til forbrugerstyrelsen måske betyde de greb ind med bøde for vildledende reklame.

Endnu mere alvorligt er det, at en kampagne med accept af 2 års stigning af pensionsalderen ved STOP68 bringer spørgsmålet og kampen imod enhver stigning og for tilbagerulning af pensionsalderen  langt ud på et afvigespor – på den anden side af 2030 – året hvor 68 års pensionsalderen skal træde i kraft.

Men det er her og nu kampen imod stigning og for nedsat pensionalder skal føres og tage udgangspunkt i den udbredte harme, der er imod at pensionalderen er fjernet fra de tidligere 65 år som en rettighed for alle.

Nej til enhver stigning i pensionsalderen – Rul pensionsalderen tilbage til 65 år for alle – Skrot Velfærdsforliget!

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne