Verdensmester Danmark

Det er et meget yndet argument hos de der profiterer og forurener, at uanset hvor sort produktionen er, så var det meget værre, hvis alle andre end danske producenter stod bag. For Danmark er jo verdens fremmeste mester indenfor alt. Så lad endelig dansk kapital få frit spil.

Når olien skal blive ved med at hentes op fra undergrunden, når regnskovene hugges om for at producere soja, når svineproduktionen når nye højder uden regulering – skal der være frit slag, for hvis de ANDRE overtager, bliver det hele garanteret meget værre – og så “mister vi danske arbejdspladser”.

Men verdensmester argumentet holder ikke en meter. Argumentet om at forurenende, ødelæggende eller dyremishandlende produktion er OK, bare det foregår værre andre steder er jo uden logik eller fornuft. Ligesom at alt kan accepteres med argumentet ’det skaber eksport og arbejdspladser’.

Rapport bestilt af svineindustrien

I en ny rapport om svineproduktionens klimaaftryk lyder konklusionen  ifølge Danish Crowns topchef Jais Valeur: ”De danske grise er de mest klimavenlige i verden”, og verdensmesterkortet trækkes i Landbrugsavisen.

En konklusion der hurtigt kan pilles fra hinanden ved nærlæsning af de kolde facts. Se indlæg af Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace.
Der er simpelthen tale om manipulerede tal, og konklusionen er løgn.

Der er to manipulerende greb i rapporten.
Pladsen som ’verdensmester’ blandt 13 svineproducerende lande nås med så lille en margin at det korrekte ville være, at sige at denne plads deles mellem 8 lande.

Og, som det vigtigste – for at nå til dette resultat, har man simpelthen udelukket de 15 millioner smågrise, som årlig bliver eksporteret til andre lande. Den tid de opdrættes i Danmark er holdt udenfor regnestykket.

Regnes disse grise med, som de logisk bør, dumper verdensmester Danmark ned i bunden af ranglisten med et brag, når det kommer til udledning af klimagasser pr kg kød.

Og denne del af produktionen har en kæmpe betydning for klimaaftrykket. Dansk kød- og mejeriproduktion udleder, når foderproduktionen medregnes 90 % af landbrugets udledning af klimagasser, og landbruget som helhed står for 30% af landets samlede udledning.

Uanset om så den danske produktion havde været den mest klimavenlige på skalaen, er produktionen stadig stærkt forurenende – også på andre måder. Gylle er f.eks. et kæmpe luftforureningsproblem på landet. Og produktionen udvides til stadighed uden de nødvendige krav eller reguleringer. En ensporet produktion, kun styret af profitmotiv. Dens samfundsmæssige betydning er begrænset, og produktionen kunne lægges helt om til at være nyttig og med langt mindre forurening.

Klimakrav

Hvis produktionen ikke lægges om kan man fifle med kvoter og afgifter i en uendelighed uden at afhjælpe problemerne. For dansk politik tegner der sig et billede af, at klimaløsninger ikke er reelle løsninger, men = grønne eksporteventyr for dansk kapital. Hvad vi hidtil har set fra regeringens side har været en kæmpe investeringsplan i energiøer, hvor private skal eksportere grøn strøm til Østeuropa og Storbritannien og et pres for privatisering, mens de største forurenere undtages for begrænsende regler.

Landbrugsområdet skal til behandling efter sommerferien. Men ud fra argumentationen om ’de danske verdensmestre’ kombineret med ’hensynet til eksporterhvervene og arbejdspladserne’ vil det forurenende landbrug fortsat blive strøget med hårene hvis det overlades til politikerne.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne