Oktober Radio: Tysklands største slagteri lukket af coronavirus

Udsendelsen 20. juni 2020

I denne uges podcast kommer vi først ind på USA’s ønske om flytte tropper fra Tyskland til Polen, og hvad det kan indikere. Og vi taler om forholdene for arbejdere på tyske slagterier, og hvordan der er en direkte sammenhæng mellem et nyt sygdomsudbrud og håbløse arbejds- og boligforhold blandt immigrantarbejdere. Og til sidst omtaler vi en ny bog om Jorden og menneskeheden.

Først i udsendelsen taler vi om, at det i denne uge blev bekræftet at USA vil bringe antallet af soldater i Tyskland ned fra 34.500 til 25.000. Det er ikke det samme som, at de vil lukke den store amerikanske flybase Ramstein. Det er heller det sammen som at sende tropperne hjem til det civile liv. Tværtimod kan det blot være endnu et led i optrapning af rivaliseringen med Rusland, og opbygningen af ”missilskjoldet” og tilhørende faciliteter i Polen.

Tysklands største slagteri lukket af coronavirus

Den tyske slagterigigant Tönnies fik i denne uge påbud om at lukke ned for deres gigantiske fabrik i Rheda-Wiedenbrück, efter at 66 procent af de ansatte blev konstateret smittet med coronavirus.
Der er tale om EUs største slagteri. Her slagtes normalt 10 procent af alle svin i Tyskland, svarende til 140.000 grise om ugen.

Størstedelen af arbejderne er hentet ind fra Østeuropa. Mange arbejder seks dage om ugen og 12 timer dagligt, og har ikke mulighed for at hvile og nå at komme til kræfter: Overbelastningsskader af arme og ryg og mange arbejdsulykker som følge af træthed er konsekvensen. Timelønnen når knap op på 50 kr. Infektioner sker som følge af de dårlige hygiejniske forhold i deres boliger og sundhedsskadelige forhold på arbejdspladsen. Arbejderne er ofte indkvarteret i slidte lejekaserner, hvor mange bor og spiser sammen og fragtes i busser til slagterierne. Men dårlige køkken- og badeforhold.

Vilkårene for hurtig smittespredning er med andre ord noget nær det optimale.
Corona-epidemien har tydeliggjort og skærpet de allerede utålelige forhold for arbejderklasen i industrien, i EUs mægtigste økonomi.

Læs også: 
Uværdige forhold på tyske slagterier – om ”smid-væk-mennesker”

Dr. Strangelove og Vera Lynn

I denne uge døde Vera Lynn, der blev kendt under 2. Verdenskrig med den berømte sang: We’ll meet Again. Sangen optræder i slutningen på filmen Dr. Stranglove fra 1964, instrueret af Stanley Kubrick, og med Peter Sellers i tre roller. Her for at sætte eftertryk på filmens handling om atomkrigens og våbenkapløbets absurde rationale.

Oprindelse

Til sidst omtaler vi bogen Oprindelse, af Lewis Dartnell, der er udkommet på dansk hos Forlaget Klim. Det er en sammenfatning af viden om både geologiske fænomener, og klimaforandringer, de seneste par mio. af år, set i relation til udviklingen af det moderne menneske og koloniseringen af Jorden fra oprindelsen i Afrika. Det vises, at det hele tiden er de skiftende omstændigheder for liv på planeten, der er den drivende kraft i evolutionen, men også den drivende kraft for de første bysamfund.
Bogen Oprindelse

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne