Musik-forslag: MAXIDA MÄRAK


K.E. Kulhuse

Maxida Märek er en aktivistisk samisk-svensk sanger. Hun har blandt andet indspillet folkemusik med Downhill Bluegrass Band, hvor hun bestemt formår at give sangen sit eget samiske udtryk.

Hun synger om rovdriften på naturens resurser, om minedrift som udvides så kraftigt, at befolkningen ikke længere har noget sted at bo, om skove som uhæmmet fældes. Om kærligheden til naturen fremfor en verden som er opbygget omkring penge.

Hun synger fx (et sammendrag): How can you sell what´s mine? – I thought there was a difference between selling and stealing? – What´s your next step, greedy man?
Nedenstående link fra Albummet Downhill med Bluegrass Bandet i 2014: ”Mountain Songs and other stories” er absolut en favorit.
“East of the Mountains”

Lyt også til Maxida´s stemningsfulde Joik. Den traditionelle urgamle sangmåde, den samiske Joik, hvor man udelukkende bruger lyd og ikke ord.
“Maxida Märak – NikeSunnas Jojk – Landscape Photography”

Sangen på linket herunder, er fra svensk tv med Maxida, hvor hun synger stemningsfuldt med hendes ligeværdige soulmate, fra den anden side af Atlanten. De deler den fælles smerte, som livet/levevilkårene er – for de oprindelige samiske folk i Nord -Sverige, Norge, Finland og den russiske Kolahalvø – såvel som for det oprindelige folk, indianerne i USA.
Maxida Märak, Bill Miller & Jill Johnsson- My People”

Så afgjort stemningsfuld musik – kan virkelig varmt anbefales!!
KE, Kulhuse.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater