En absurd ’gave’: Nogle af de stjålne feriepenge betales tilbage

Den ny ferielov der træder i kraft i år indeholder den for arbejdsgiverne smarte beslutning, at en lønmodtagers opsparede feriepenge for et helt år simpelthen er blevet indefrosset i en investeringsfond eller hos arbejdsgiveren, og først skulle komme til udbetaling når man bliver folkepensionist. Fremover holdes ferien så med feriepenge optjent samme år. Et helt års opsparing er pist væk, måske i årtier. Med den ny politiske aftale udbetales foreløbig 3 uger af de forsvundne 5 ugers feriepenge.

Endnu en politisk aftale blev søndag indgået af Folketingets partier (minus LA, DF og Nye Borgerlige), en aftale der som tidligere hjælpepakker har redningen af virksomhederne og den kapitalistiske økonomi som fokus. Når der i aftalen udbetales feriepenge og nogle småpenge (1000 kr) til folk på overførselsindkomst er tanken bag udelukkende at stimulere økonomien, sikre afsætning af varer og dermed virksomhedernes profit og overlevelse.

Havde man den brede befolknings ve og vel i tankerne havde man hævet levevilkårene for dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere, pensionister og studerende permanent.

Man lukker totalt øjnene for hvor langt overførselsindkomsterne er barberet ned og hvor stort behovet er. For de 10-tusinder af ny-arbejdsløse, der går fra fast arbejde til dagpenge bliver feriepengene et plaster på det sår der hedder helt utilstrækkelige dagpenge. Mange mister 5-6000 kr pr måned når de bliver fyret. For dem der var udenfor arbejdsmarkedet sidste år er der kun et engangsbeløb på 1000 kr. til at lukke huller med.

Enhedslisten jubler over disse smuler til pensionister, studerende og kontanthjælpsmodtagere, og accepterer dermed, at der ikke laves permanente løsninger. Kun for de selvstændige er der rigtig noget at hente. Selvstændige der ikke har været medlem af en A-kasse kan nu blive medlem med tilbagevirkende kraft i 12 måneder og får dermed ret til dagpenge.

Uddannelsessøgende får forlænget retten til at sætte sig yderligere gæld, højere SU bliver der ikke tale om.

Helt generelt er tankegangen, at de lave indtægter skal køre videre som standard for arbejdsløse, syge, pensionister og studerende.

13 milliarder til virksomhederne – og ekstra milliarder til SAS

En fond på 10 milliarder sættes af til at redde de såkaldt samfundsbærende virksomheder gennem krisen. Dvs landets store eksportvirksomheder.
Yderligere 3 milliarder sættes af til at skyde kapital i virksomheder, der har brug for tålmodig kapital”.

Oveni aftalen meddeller Finansministeriet, at et enigt folketing har besluttet, at den danske stat skal skyde kapital i SAS. Et beløb på 8,9 milliarder nævnes for en fremtidig aftale!

Note:

De indefrosne feriepenge samles i fonden Lønmodtagernes Feriemidler.
På fondens hjemmeside kan man læse, at fonden
” forventes at have en formue på ca. 100 mia. kr. i starten af 2021. Formuen er lønmodtagernes opsparede feriemidler fra overgangsåret til den nye ferielov. Hvor mange af feriemidlerne, der i 2021 vil være placeret hos arbejdsgiverne, og hvor mange der er indbetalt til os, er endnu uvist”.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne