Line og Gerts historie

Line og Gert har indvilget i at fortælle om deres oplevelser med ”verdens bedste system”. Oplevelser, som de deler med et hastigt voksende antal indbyggere i dagens kapitalistiske Danmark.

Lines historie:

Line læste på universitetet, men blev syg og måtte opgive studiet. Det betød, at hun gik fra SU med handicaptillæg og SU-lån til kontanthjælp. Det var svært nok at klare sig på kontanthjælpen med 2 børn, og et månedligt nettobeløb, der pludselig var 8.000 kr. mindre pr. måned. Da så kontanthjælpsloftet kom, blev der skåret yderligere 1.500 kr. pr. måned. Line var nu stadig oftere i den situation, at hun måtte vælge, hvad hun skulle droppe: Husleje, mad eller medicin.

Line er af den klare opfattelse, at kontanthjælpsloftet var målrettet enlige mødre, fordi det var dem, der ”kostede” mest. Prisen var høj. Begge hendes børn var velfungerende, men den nye fattigdomssituation knækkede det ene af børnene, der fik angst og blev bange for at blive tvangsfjernet eller blive smidt ud af boligen.

Line blev, selvom hun var syg, fastholdt på kontanthjælp og blev nægtet mulighed for resurseforløb. Hun blev ikke forsøgt udredt. Til gengæld blev hun indberettet til de sociale myndigheder med trusler om at få tvangsfjernet sine børn.

Line har været aktiv i den sociale kamp i nogle år, og hun har set mange eksempler på, at unge kvinder for at overleve bliver nødt til at ty til sugardating, der bare er et hipt ord for prostitution. Andre får af myndighederne besked på, at de jo bare kan flytte hjem til deres voldelige mand, hvis det er så svært at få pengene til at slå til.

Line fortæller, at 84% af kontanthjælpsmodtagerne er syge og dermed ude af stand til at have et almindeligt arbejde. Ikke desto mindre bliver de fastholdt på kontanthjælpen med det mål, at de skal have et ordinært arbejde.

Line er blevet gift med Gert. Det betyder, at de er underlagt den gensidige forsørgerpligt. Det lyder jo smukt, at man skal hjælpe hinanden, men realiteterne er, at kvinden næsten altid vil blive underkastet mandens økonomi. Det er en uhørt umyndiggørelse af kvinden, og det minder om situationen i 50-erne, hvor kvinden ofte var hjemmegående og helt afhængig af mandens penge.

Line har i flere år været meget aktiv på de sociale medier, hvor hun har påpeget alle skævhederne og uretfærdighederne. Hun er gået i flæsket på adskillige politikere, hvoraf en hel del har hånet hende. Hun har fra andre sider modtaget trusler mod sig selv og familien, og det har naturligvis medført usikkerhed og angst.

Gerts historie:

Gert var i en periode på kontanthjælp. Han har pådraget sig nogle fysiske skader, der gør, at han ikke kunne tage et hvilket som helst arbejde. Han er opereret, og han søgte alt muligt arbejde for at få økonomien til at hænge blot nogenlunde sammen. Han søgte 5-10 jobs om ugen, men løb ind i et hav af afslag. I dag er han sosuhjælper, og det kan fysikken indtil videre godt klare. Men fremtiden er usikker, for hvor længe kan kroppen holde til det?

På Gerts arbejdsplads har man et nødberedskab, der trådte i kraft, da COVID 19 ramte landet. Men der er ingen forskel på arbejdsgangen før og nu. De har i virkeligheden hele tiden arbejdet med nødberedskab, fordi der ikke blot er skåret helt ind til benet. Nej, selve benet er næsten skåret helt af. Vagtplanerne indebærer ofte, at man skal være 2 steder på samme tid, og at der overhovedet ikke er tid til at tage sig af de gamle.

I dag fungerer plejehjemmene de facto som hospice, fordi man ikke kan komme på plejehjem med mindre man er virkelig, virkelig dårlig. Ideen med længst mulig i eget hjem bliver skamredet i en grad, der gør, at det stort set kun fungerer som besparelse. Der er så begrænsede resurser, at nogle meget svage ældre kan risikere at ligge med lort i voksenbleen i mange timer.

Gert er helt klar på, at de små i samfundet bliver tromlet ned af magthaverne, og han udtrykker det klokkeklart: ”Det er klassekamp, så det batter”. Og Line supplerer med: ”Ingen i toppen lytter til de udsatte”.

Da filmen ”I, Daniel Blake” gik i biograferne for 3-4 år siden, var der en hel del, der var chokerede over forholdene i England. Til dem er der blot at sige, at de bør træde ud i virkeligheden. Der er de samme vanvittige forhold i Danmark.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne