Forlæng dagpengeperioden – hæv dagpengene permanent

Dagpengenes værdi og dagpengeperioden er systematisk skåret ned gennem de sidste 30 år. I den aktuelle situation hvor massearbejdsløsheden er vendt tilbage og omkring 9.000 mennesker står overfor helt at miste retten til dagpenge øges presset for reelle og permanente løsninger. Regeringen spiller nu ud med en ’løsning’ der først og fremmest er beregnet på at hjælpe arbejdsgiverne til en billigere arbejdskraft, ikke på en løsning for alle. Arbejdsfordeling suppleret med dagpenge.

Hjælpepakkerne til arbejdsgiverne løber ud til september, og regeringen har kastet det forslag ind i trepartsforhandlingerne, at der herefter kan starte et system med arbejdsfordeling, dvs deltid suppleret med dagpenge. Med en vis stigning af dagpengene – måske – men altså kun for dem der er på fordeling.

Det er en syg form for nedsat arbejdstid, der først og fremmest tager hensyn til arbejdsgiverne. Den kollektive løsning vil være nedsat arbejdstid til 30 timer for alle med fuld lønkompensation!

I det hele taget vrimler det med bud på midlertidige ’løsninger’.

En gruppe nedsat af regeringen foreslår, at dagpengeperioden forlænges midlertidigt. Men hvorfor kun midlertidigt? Problemet vil være nøjagtigt det samme for den der bliver arbejdsløs under en corona-krise eller pga den almindelige op- og nedgang for beskæftigelsen som følger af de tilbagevendende kapitalistiske kriser.

Et forslag fra FH og Enhedslistens om at åbne dagpengeretten for ikke-medlemmer af A-kasserne (på en meget lavere dagpengesats) lukker også øjnene for det væsentlige – kravet om permanent dagpengeret for alle arbejdsløse. Og dagpenge der er til at leve af. Herunder en lettere optjening af retten, som ’reformerne’ har gjort voldsomt svær. Mange har ikke råd til A-kassekontingent i årevis på en lav løn for en dagpengeret langt ude i fremtiden. Det er ikke uden grund, at mange står uden dagpengeret, og situationen skyldes en velkalkuleret politisk plan fra skiftende regeringer gennem en årrække.

Det højt besungne danske ’sikkerhedsnet’ står frem som det det er – afmonteret til et minimum gennem rækken af politiske ’reformer’. Disse reformer må helt skrottes, så der gøres op med den hurtige glidebane fra at have arbejde – til en stærk nedgang i indtægt på dagpenge – til kontanthjælp eller måske at stå uden en krone i indtægt.

Dagpenge må være en ret når man mister sit arbejde eller står nyuddannet uden at kunne finde arbejde. De må være til at leve af og minimum dække 90 af ens løn, så ens økonomiske levegrundlag ikke med ét slag falder sammen på grund af arbejdsløshed, der er en fast følgesvend til det kapitalistiske system.

Når dagpengeperioden begynder at tælle igen vurderer 3F, at omkring 9000 arbejdsløse vil miste retten til dagpenge. Og sådan vil systemet kværne videre, samtidig med at betingelserne for at finde arbejde vil være kraftigt forringet med flere hundrede tusinde arbejdsløse. 200.000 er i øjeblikket hjemsendt. Der må rejses fælles krav for reel sikring under arbejdsløshed – for alle arbejdsløse.

– 30 timers arbejdsuge med fuld løn- og personalekompensation!

– Skrot kontanthjælps- og dagpengereformerne

– Send kriseregningen til de rige!

Læs også

30 timers arbejdsuge i stedet for mere fleksibel arbejdsdeling
KPnet 8. juni 2020

Deres krise – vores arbejdsløshed!
Udtalelse APK 5. juni 2020


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater