Fjern knæet – vi vil trække vejret!

Mulighedernes land har i generationer mere lignet et fængsel for den del af landets befolkning som ikke har sine aner i Europa. Undertrykkerne presser knæet mod halsen på folk og arbejdere over hele verden.

– Af Revolusjon, Norge

Med en hvid politibetjents knæ mod halsen ophørte George Floyd med at trække vejret. Takket være detaljerede optagelser af drabet bliver Floyd ikke bare endnu et glemt offer.

Det handler om klasseundertrykkelse kombineret med racisme i et amerikansk samfund, hvor kapitalisme, slaveri og racelove sameksisterede i flere hundrede år. Tærsklen for at dræbe sorte har altid været lav i USA. Politidrabet på George Floyd har givet afløb for opdæmmet raseri forårsaget af en strukturel racisme og uretfærdighed i det amerikanske klassesamfund. Racismen rammer særlig landets 48 millioner sorte indbyggere, men også latin-amerikanere og asiater.

Jeg kan ikke få vejret!

”Jeg kan ikke få vejret” sagde Floyd da han forgæves bad for sit liv. Millioner af millioner verden over føler umiddelbart empati – og raseri. I nogle lande fordi mange let kan dele skæbne med George Floyd, men frem for alt fordi den overvejende del af menneskeheden er frataget muligheden for at ånde frit. Vi har alle knæet mod halsen i tilfælde af at vi skulle ”finde på noget” – som at gøre oprør mod magthaverne med pengesækkene. Kapitalisternes stat regulerer vores ilttilførsel, også i borgerlige demokratier. Derfor solidariserer hele verden sig med masseprotesterne i USA.

Også i Norge ligger knæet der som et mildt pres. For eksempel i form af kriselove og demonstrationsnægtelse med smitteværn som påskud.
20.000 var forberedt på at demonstrere foran den amerikanske ambassade i Oslo. Kun en brøkdel fik lov til at vise deres protest, uden at det forhindrede at mere end tusind mødte frem. For alle magthavere i alle kapitalistiske lande er det aldrig en mulighed at tage knæet væk fra vores halse. Spørgsmålet er udelukkende hvor meget pres de vil lægge på det i en given situation.
Se VG videoen fra demonstrationen i Oslo 5. juni. 

Hundredtusinder af palæstinensere kender til knæet på en helt anden måde. Israel strangulerer et helt folk, med jævne mellemrum bliver palæstinensere kvalt af israelske soldaters knæ. Israelske politifolk og instruktører deler gladelig ”Knee-on-neck”-metoden med sine amerikanske kollegaer. Om politiuddannelsen i USA er aldrig så kort, ser betjentene ud til at have fået den del af oplæringen med sig.

På trods af borgerrettighedsbevægelsen i 1960’erne og afskaffelse af racelove ligger racismen dybt og latent i USA. Værre i nogle stater end andre. Under overfladen er der meget som ikke har ændret sig siden den afro-amerikanske sanger Paul Robeson i 1934 drog til Sovjetunionen for at kunne ånde og synge frit:
”Her er jeg ikke en neger, men et menneske for første gang i mit liv….Jeg bevæger mig med menneskelig værdighed ” sagde han til pressen.

Fascisme i baghånden

Demonstrationerne og protesterne over hele USA der forlanger retfærdighed og straf for drabsmændene fra politiet, har fået præsident Donald Trump til at fråde af raseri. Ikke mod politifolk som gør sig til både dommere og drabsmænd, men mod det han kalder ”anarkister” og ”Antifa”, som præsidenten vil sætte på listen over ”terrororganisationer”. Antifa står for antifascister. Smag lidt på den. Præsidenten for den supermagt Norge aldrig siger imod, vil kriminalisere modstandere af fascisme.

Samtidig giver præsidenten fuld støtte til staten Israels racistiske ekspansionspolitik på Vestbredden. Som for at understrege sine fascistiske tilbøjeligheder truer Trump med at sætte hæren ind mod sit eget folk, siden Nationalgarden åbenbart ikke er tilstrækkelig.
Præsidenten vil bruge oprørsloven ”Insurrection Act” for at knuse al protest. Forsvarsminister Mark Esper synes det vil svare til at sætte hæren ind mod sit eget folk. Indtil nu. Dagens USA viser, at der ikke er nogen kinesisk mur mellem demokrati og åbent diktatur.

Erna Solberg synes det hele er ”trist”, samtidig med at hun finder det naturligt at politiet slår hårdere ned på minoritetsbefolkningen end andre i USA, ”slet og ret fordi de også har været involveret i mere kriminalitet”. Således optræder Solberg som beskytter af statsvolden fra verdens mest militariserede politi. Vi husker hvordan Trump skamroste sin nære allierede Erna Solberg fordi ”I køber meget af vores militære udstyr”, da hun var på besøg i Washington i 2018. President Trump Meets with Prime Minister Solberg

Vi knæler for Georg Floyd, aldrig for det kapitalistiske system.

Oversat fra

Få vekk knæet – vi vil puste!
Rovolusjon 4. juni 2020

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne