Anbefaling: Ditte Cederstrands bog “Hvor har du hjemme – proletar”


Af Bent, Odense

Vil du læse en roman, hvor arbejderklassen og solidariteten har hovedrollen, så prøv Ditte Cederstrands bog, “Hvor har du hjemme – proletar” fra 1976. Ditte Cederstrand starter bogen med dette forord

” Selvsagt kan ingen huske begyndelsen, huske hundredehalvtres eller bare hundrede år tilbage i tiden. Men det er at sætte mennesket utidigt i højsædet. Naturen kan huske landet, som lå der dengang, som nu. Det er menneskene som kommer og går. Naturen med sine ar blir skændet, udnyttet, tømt.

Engang var her hede, vidder, åbne stræk, småkrat, hist og her løftede ege sig mod åbne horisonter. I sindig rytme fandt hyrde og hedebonde føden. Der var engang…
Da kom de, menneskene, andre mennesker, som kendte besiddelsens sødme, dristige og som det hedder foretagsomme. Kom fra bjergryggene i øst, fandt det hvilende land, tog det, kaldte trælle til, først få, siden horder. Lod som svampe skorsten ved skorsten skyde op, skakt bore ved skakt, rejste en by, rejste den efter dagsbehov, hæslig, snæver, sodet, fugtig – og forlod den.
Hvor rigdommen ikke længere flød, havde de foretagsomme ikke mere at gøre, men jog mod nye former for gylden gevinst. Arbejdsmyrerne, masserne, kunne blive og forgå eller bryde op og styrte derhen, hvorfra der blev kaldt. Hus for hus tømtes, faldt sammen eller begravedes, når slaggebjergene skred ud.
De ryddede ikke op efter sig, hærværket, sporene, kom ikke dem ved. Rovet var gjort, byttet sikret, derfor videre, videre efter det næste ! Lad den gro til som sår, ødelæggelsen, der blev skabt, ikke af nogen guddom, ikke efter naturens lov, men af mennesker, af de få, til deres fordel – på de manges bekostning.

Arret natur, arrede menneskemasser.”


Send gerne flere kultur-anbefalinger til KPnet
Skriv til redaktion@kpnet.dk

Se andre kultur-anbefalinger her


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne