USA: Huslejestrejke som svar på corona-fattigdom

I USA har nedlukningen under corona-epidemien medført en stærk forøgelse af arbejdsløshed og økonomisk deroute, der er en følgesvend når et kapitalistisk samfund rammes af en krise. Som et svar kommer kravet om huslejefrihed. En omfattende bevægelse med brug af huslejestrejke er i fuld gang

Oversættelse af artiklen “Rent Strike 2020”


‘Huslejestrejke 2020’ er en reaktion på kravet fra over 1,5 millioner amerikanere der har brug for umiddelbar økonomisk hjælp under COVID-19 pandemien.

Vores umiddelbare krav er ligetil: Hver eneste guvernør, i hver eneste stat, må gøre hvad der er nødvendigt for at sikre en to måneder lang pause for betaling af husleje, låneafdrag og forbrugsregninger (herunder renovation, strøm, vand, gas og internet).

Det skal sikre at arbejderfamilier kan tage de nødvendige forholdsregler og forberede sig på de vanskelige sociale indskrænkninger der er nødvendige for at flade smittekurven ud. Vi er en alliance af politiske organisationer, aktive i organisering af lejere og gensidig hjælp, progressive aktivister og klimaaktivister fra hele USA. Vi arbejder på at bygge en strejke infrastruktur der kan gøre den amerikanske arbejderklasse i stand til at kæmpe imod de riges interesser og komme sikkert igennem krisen.

Den hårde sandhed

-78% af amerikanere lever fra lønseddel til lønseddel

-58% kan ikke klare en uventet udgift på $500 (ca 3500 kr)

-20% af amerikanere er allerede ramt af nedgang i timer eller arbejdsløshed som følge af COVID-19 pandemien.

Vi har ikke tid til at vente. Almindelige arbejderfamilier er allerede påvirket af udbruddet, og de langsigtede økonomiske konsekvenser bliver omfattende for almindelige amerikanske familier. Boligaktivister har gennem omfattende undersøgelser påvist at det er langt billigere at undgå hjemløshed end at finde et nyt hjem til folk med bolignød. Vores regering er udmærket klar over at det forholder sig sådan. De kunne, for færre midler end den nuværende kurs koster, investere i at sikre almindelige folk imod økonomisk ruin. I stedet, ved at fravælge økonomisk bistand, fører vores ledere en umoralsk og økonomisk uansvarlig politik for at sikre udlejernes og bankernes interesser.

Der er som vi kender det. “Rent Strike 2020” er et alternativ til det politiske system der siger “der er intet at gøre”. Hvis den økonomiske konsekvens af Coronavirus har vist os noget, så er det at økonomisk værdi kommer fra vores arbejde, og at nogle af de dårligst betalte arbejdere er de mest afgørende for at sikre vores livsvilkår. Vi kræver at vores ledere, for en gangs skyld, prioriterer os før deres donorer og vi accepterer ikke et nej.

Se Rent strike 2020


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne