USA: Karantæne-protester afslører amerikanske nationalisters giftige individualisme

Konservative og højreekstreme grupperinger demonstrerer mod begrænsninger mod corona-smittefare. Bl.a. grupper knyttet til Trump. Det er ikke protester, der udtrykker arbejderklassens bekymring over at miste bolig, mad eller medicin, men højrekræfter der kræver ‘frihed’, ret til at bære våben osv

Af J. Thalmann

Våben medbringes på demonstrationerne

Efterhånden som spredningen af Covid-19 accellererer gennem USA, protesterer et lille men farligt mindretal af amerikanere med krav om at afslutte karantænen. Mange protester fandt sted, men protesten den 15. april i Lansing i Michigan fik mest medieopmærksomhed. Aktionen var organiseret på Facebook under navnet ”Operation Gridlock”. Tusinder af demonstranter stimlede sammen i statens hovedstad med deres biler og bevirkede at trafikken holdt stille. Som resultat blev medicinsk personale forsinket på vej til Sparrow Hospital.

Dernæst krænkede et segment af demonstranter Michigans ‘bliv hjemme- beslutning’ ved at samle sig omkring statens hovedstad til fods. Menneskemængden blev anslået til at være omkring 150, et antal der groft krænker Michigans Executive Order 2020-21, der forbyder alle offentlige og private sammenkomster bortset fra medlemmer af samme husstand. De bar geværer og amerikanske flag, sydstatsflag og skilte der krævede ”frihed”.

Lignende protester fandt sted i stats hovedstæderne i Californien, Colorado, Indiana, Kentucky, North Carolina, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Texas og Washington. Deltagerne deltog enten i bil eller til fods. De der protesterede til fods brød statslovgivningen og nægtede at overholde kravene om social AFSTAND, beskrevet i Center for Sygdomskontrol og forebyggelse (CDC).
Der var en stigning i corona-virus tilfælde i Kentucky efter de protester, der fandt sted der. Covid-19 har en inkubationstid på fem dage, men det kan tage op til 2 uger før en bærer viser symptomer. Derfor vil det tage nogen tid, før virkningerne af disse sammenkomster er kendte.

Arrangørerne bag disse begivenheder spænder fra pro-Trump konservative til højreekstreme fascister. Konservative grupper som Michigan Conservative Coalition og Michigan Freedom Fund var nogle af de primære organisatorer. Michigan Freedom Fund er knyttet til Trumps uddannelses-sekretær, Betsy Devos. Voldelige fascistiske grupper som Proud Boys og lokale militsgrupper var blandt arrangørerne. I Sacramento, Californien blev protesten organiseret af Freedom Angels, en højreorienter anti-vaccinationsgruppe.

Disse protester er dybt upopulære hos det amerikanske folk viser flere nylige meningsmålinger, hvor de fleste går ind for social afstand og støtter karantænen. Amerikanere er imod disse protester på grund af deres taktik og krav.
Taktikken med at bryde karantænen er ekstrem farlig, da det hjælper med til at sprede virussen og sætter sårbare mennesker i fare. Deres krav om at åbne økonomien er absurd, fordi virussen ikke engang har nået sit højdepunkt i USA. At genåbne virksomheder nu ville medføre en hurtig acceleration i spredningen af virussen, som det blev set ved den spanske influenza i 1918, hvor en tidlig genåbning dræbte flere mennesker end i 1. verdenskrig. I et sådan scenarie kunne sundhedsvæsenet overbelastes, hvilket ville føre til en rationering af pleje og kraftig stigning i dødsfald. På trods af deres upopularitet signalerede Trump sin støtte til protesterne på Twitter. En sådan opbakning indgår i Trumps historie med at gå efter støtte fra ultra højre ekstremister.

Tag ikke fejl. Disse protester er ikke udtryk for arbejderklassens bekymringer. Mange observatører tilskriver deltagerne velgørende eller desperate motiver. Måske ønsker de at vende tilbage for at sikre føden til dem selv? Måske er de bekymrede for udsættelse eller afskærmning? Disse generøse antagelser understøttes ikke af nogen beviser. Man behøver kun at læse deres plakater og indlæg på sociale medier.

Hundreder af anti-karantæne-plakater er blevet fotograferet og spredt rundt på internettet. Men ingen af dem ser ud til at udtrykke bekymringer over grundlæggende behov som mad, husly og medicin. I stedet er det vi ser appeller til vage begreber som ”frihed” og afvisning af ”tyranni”. Det er en klassisk højrefløjs signal, der baserer sig på angsten fra fortrinsvis hvide småborgere, små virksomhedsejere der under falske forudsætninger søger at indfange folk fra arbejderklassen.

”Friheden” som de støtter, er en super-individualisme. Det er en afvisning af fælles goder og en omfavnelse og fejring af egoisme. Det er friheden til at råbe ”ild” i et overfyldt teater. Sådanne forestillinger om frihed er fremmet af den herskende klasse for at atomisere arbejderklassen. I dette tilfælde følger disse demonstranter imidlertid individualistiske idealer i en sådan absurd grad, at de faktisk strider mod borgerlige interesser. En pandemi er en sjælden lejlighed hvor arbejdere og kapitalister har fælles interesser. Begge søger en hurtig afslutning på virussen. Men disse demonstranter står aktivt i vejen for denne bedring. De ultra højre i USA er yderst nyttige for den herskende klasse, men de muterer konstant på måder, der er uforudsigelige og ukontrollerbare. Dets medlemmer bliver indkapslet i en alternativ virkelighed, hvor videnskab og materiel virkelighed strengt afvises. I sidste ende skejer de ud på måder, der ikke er i nogens bedste interesse.

Oversat fra:
Quarantine Protests Reveal Poisonous Individualism of American NationalismQuarantine Protests Reveal Poisonous Individualism of American Nationalism


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne