Oktober Radio: Alternativ 1. maj og 75 året for befrielsen

Udsendelsen 2. maj 2020

I denne uges podcast kommer vi først ind på at årets 1. maj var meget anderledes. Og det har ikke kun været negativt. Vi har ikke savnet at høre socialdemokratiske ministre og borgmestre, og vi har bestemt heller ikke savnet cirkuslarmen.

Vi har i mange år tænkt at det arrangement som LO har stillet op med rundt omkring, er meget lidt politisk, og hvis der endelig er politik er det socialdemokratisk, eller deres klakører i Enhedslisten og SF. Eller toppen i fagbevægelsen der taler arbejderklassen ned.

Se: Digital 1. maj 2020 – Fælles kamp mod Kapitalen.

I år har mange i stedet været nødt til at holde mindre 1. maj arrangementer, og havde til gengæld, tid og ro til at tale sammen om de mange problemer der hober sig op for arbejderklassen i hele verden. Massearbejdsløshed har spredt sig, og f.eks. i USA, har det enkelte steder ført til desperation at folk har mistet deres arbejde.

Vi ser også, at nogle af de tendenser i økonomien der har været i de senere år, pludselig har taget et tigerspring frem under denne krise. Den måde som statsmagten har lukket ned for fysisk kontakt har betydet at alle er blevet tvunget til at finde veje til at klare opgaver online. Meget vil komme til at se meget anderledes ud på den anden side af krisen, og det vil få betydning for masser ar arbejdspladser.

Vi ser også hvordan at statsmagten har brugt corona-krisen til at holde folk i en permanent angst for en usynlig fjende. Og angst er et effektivt middel til kontrol. Men kuren mod angst, er heldigvis også ret enkel: Man begynder at tænke selv. Der er ingen grund til at have blind tillid til den kapitalistiske stat, og derfor heller ikke til de ekstreme forholdsregler der er sat i værk.

4. maj – 75. året for befrielsen

I sidste halvdel af udsendelsen taler vi om 75 året for befrielsen. Vi anbefaler bl.a. en udsendelsesrække der har været i tv om Kvinderne i modstandskampen. Kvinder der selv var med, fortæller om de farefulde opgaver, og konsekvenser hvis man blev fanget af Gestapo.

Vi anbefaler også at abonnerer på Tidsskriftet Håndslag, der giver perspektiv. Og køb bogen Sejrrigt Oprør, der er et udvalg af artikler om Frihedskampen mod besættelsen i 1940 til 1945.

Til sidst taler vi om det militær militære kompleks der står tilbage efter krigen, hvordan den amerikanske basepolitik gennem hele efterkrigstiden har vist hvordan USA’s militære strategi bygger på en forestilling om sikre kontrol med hele verden.

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne