1. maj 2020: Tale ved Jonas Ørting, APK

Læs talen eller se den her – en del af Digital 1. maj: Fælles kamp mod kapitalen

1. maj er arbejderklassens internationale kampdag. Og så længe vi kæmper, bliver dagen en markering, en fejring af kampen. Og det bliver et samlingspunkt for de mange kampe, en dag hvor vi rejser kravene med fornyet energi.

Mette Frederiksen siger der er afsat 300 milliarder skattekroner til at ”redde arbejdspladser”. Men det er ikke arbejdspladser de redder, det er arbejdsgivere. Hvis vi alle er i samme båd, så er det Titanic – og der er kun redningsbåde til første klasse.

For Danmark er et klassesamfund. Den danske stat er en klassestat, en kapitalistisk stat.

Lige nu har de største danske monopoler som Mærsk og Novo taget plads i den Nationale Operative Stab, statens kriseledelse. De skal nok komme godt gennem den økonomiske krise med milliarder i overskud og tårnhøje direktørlønninger. Den kapitalistiske stat er deres stat.

Imens stiger arbejdsløsheden i rekordfart, og det udvikler sig nu til en social krise for stadig større grupper i arbejderklassen og resten af befolkningen. Toppen af fagbevægelsen var lynhurtige til at give køb på faglige rettigheder og give hundredtusinder af arbejdere en pistol for panden: Vælg mellem at blive på arbejde til lavere løn eller at ryge ud i arbejdsløshedskøen. Titusinder af arbejdere – mindst en tredjedel unge, er allerede blevet arbejdsløse. For selvstændige og små virksomheder er der udsigt til konkurser på stribe. De der er i arbejde, må kæmpe for værnemidler og sikre arbejdsforhold.

Gennem årtier har skiftende regeringer udhulet arbejdernes rettigheder, drevet klapjagt på arbejdsløse og undermineret vores sociale rettigheder. Selv med fast arbejde er det dyrt at leve i Danmark. På dagpenge eller kontanthjælp bliver det hurtigt ubetaleligt. Tusinder er skubbet helt ud af systemet og står uden indtægt overhovedet.

Regeringen bebrejder ”coronakrisen” – som om den økonomiske krise alene skyldes et virus. Men selvom pandemien har accelereret krisen, så ligger selve årsagen i kapitalismen. Jagten på profit står over alt andet, produktionen styres uden interesse for samfundets behov, lønninger presses og arbejdspladser ”rationaliseres” væk. Men når arbejderne ikke kan købe varerne, så lukker fabrikkerne og problemet eskalerer. De største banker og koncerner overtager de mindre, og monopolernes greb om den politiske og økonomiske magt vokser. Det sker lige nu. Under dække af corona bliver gigantiske værdier omfordelt. De rigeste bliver rigere på arbejderklassens og resten af befolkningens bekostning, demokratiske rettigheder forsvinder med et pennestrøg, i et uhørt tempo.
Regering, fagtop og kapital står side om side.

Men de står ikke uimodsagt. På trods af massivt pres fra toppen af fagbevægelsen, så stemte 50.000 NEJ til de rådne overenskomstforlig. Flere steder har krav om værnemidler og sikre arbejdsforhold ført til arbejdsnedlæggelser, og krisepolitikken møder stigende modstand.

APK blev stiftet for 20 år siden med programmet Manifestet for et Socialistisk Danmark. For os er kampen for socialisme, kampen mod kapitalismen ikke bare floskler, noget der støves af en gang om året til 1. maj. Det er konkrete kampe med konkrete krav. Kampe for arbejde, boliger, fred, demokratiske rettigheder. Kampe der skal kædes sammen, udvikles og uddybes.

Vi har samlet en række konkrete krav i den nuværende situation – en åben platform for aktionsenhed, for et bredt kampfællesskab. Vi opfordrer alle til at rejse deres konkrete krav og være med til at rejse en samlet modstand.

Og vi opfordrer til at gå med i APK, til at gå med i kampen for socialisme, kampen for et samfund hvor dagsordenen ikke styres af jagten på profit men af menneskers behov, af samfundets behov. Vi opfordrer til gennem APK at blive en del af den internationale kommunistiske bevægelse CIPOML, en del af den internationale kamp for frihed, fred og socialisme.

Vi kan overlade dirigentstokken til regeringen, erhvervslivet og fagtoppen. Vi kan lade 2020 blive året hvor demokrati og sociale rettigheder blev banket et halvt århundrede tilbage.

Eller vi kan organisere os, alliere os, løfte solidariteten, kæmpe og tage dirigentstokken fra dem. Vi kan gøre 2020 til året hvor fremskridt blev vundet på trods.

God 1. maj. God international kampdag!

Se hele Digital 1. maj: Fælles kamp mod kapitalen
KPnetTV 1. maj 2020

Manifestet for et socialistisk Danmark
APKs principprogram


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater