Praktikken mangler på erhvervsuddannelserne

En faglig uddannelse kan ikke gennemføres uden praktik. Men erhvervsskolerne kører nu på sjette uge kun fjernundervisning for de nystartede elever, der startede på grundforløbet i starten af året

Selvom alle undersøgelser viser, at der i fremtiden vil være et stort behov for folk med en håndværksmæssig uddannelse, søger størstedelen af ungdommen der forlader folkeskolen efter 9/10 klasse ind på en gymnasiel uddannelse

Årsagerne kan være mange. En hovedsalig teoretisk uddannelse med efterfølgende studentereksamen er påkrævet for at kunne læse videre på universitetet. Det kunne da også være at udsigten til en pensionsalder på den anden side af 70 år, vil synes lettere at klare med kuglepen og på PCer, end et mere nedslidende job som murer, VVSer, Industrioperatør, Tømrer, SOSU-assistent o.s.v.

I disse Corona tider er det i hvert fald blevet klart at det er netop disse jobs der er uundværlige og vitale for samfundet. Regeringen har nu givet grønt lys til at genåbne gymnasierne, så de der går i 3. g kan færdiggøre deres studentereksamen.

l første omgang havde man meget betegnende “glemt” erhvervsuddannelserne – og først efter debat er disse nu også åbnet fysisk for de elever, der er i gang med deres sidste år i hovedforløbet – og dermed det sidste år af deres uddannelse.

Derimod kører erhvervsskolerne nu på sjette uge fjernundervisning for de nystartede elever, der startede på grundforløbet i starten af året. Og al ting kan ikke ordnes over en computer. Det vækker bekymring på landets erhvervsskoler. Teori og praksis hører sammen eller som Direktør på Hotel-og Restaurantskolen Anne Birgitte Agger siger,

– Man kan ikke lære at skære en gris ud eller se om en fisk er frisk på fjernundervisning. Sensorik, smag og konsistens er heller ikke egnet til digital undervisning.

Frygten for at risikere at tabe en årgang på gulvet er stor. For som Henrik Dalsgård fra tømrer-og tækkeuddannelsen udtrykker det

– Mange af eleverne kommer lige fra grundskolens 9. og 10. klasse. De er ikke alle klar til eller har kompetencerne til at kunne modtage den her form for “selvstudie”. Det er utroligt svært at bibeholde fokus og selvdisciplinen. Hvis de ikke snart får mulighed for at komme ind på skolerne og værkstederne, så får de ikke de nødvendige kompetencer.

Skolerne ser 10. maj som sidste “ deadline” i forhold til, at der bliver åbnet op for den praktiske undervisning igen. Selvfølgelig i respekt for sundhedsmyndighedernes forskrifter. De unge kan ikke gennemføre uddannelsen, hvis de ikke har den praktiske del med. Lad os krydse fingre.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne