Malernes fællesklub, København: Vi stemte nej!

Malernes Fællesklub, København konkluderer ovenpå OK2020, at malerne nu for 3. gang i træk får en overenskomst trukket ned over med store frustrationer til følge. Klubben rejser derfor allerede nu en række klare krav til fagbevægelsen om styrkelsen af sammenholdet og solidariteten

Udtalelse fra Malernes Fællesklub , København: Vi stemte nej!

Den nyligt overståede afstemning om overenskomsterne endte med et stort ja. Men vi malersvende stemte klart NEJ. Vores arbejdsgiver nægtede at imødegå vores krav. Blandt andet fordi at Dansk Arbejdsgiverforening krævede det. Derfor fik vi mæglingsforslaget fra forligsmanden, hvilket blandt andet betyder at vores prisliste ikke stiger de næste tre år. Prislisten udgør grundlaget for priserne på akkordarbejdet og denne prisliste har stået stille i næsten 10 år.

At vi nu for 3. gang i træk får en overenskomst vi ikke ønsker, har skabt store frustrationer blandt de organiserede malersvende i Danmark. Vi er reelt set sat uden for indflydelse på vores eget fag. Arbejdsgivere fra andre fag kan nægte vores arbejdsgiver at imødekomme vores krav og arbejdere fra andre fag kan stemme ja til en overenskomst vi ikke ønsker.

Derfor kræver vi følgende:

  • Fagbevægelsens Hovedorganisation skal ikke medvirke til at presse mæglingsforlig ned om ørerne på fag der er gået i stå med forhandlingerne. I stedet må de aktivt medvirke til at alle fag og områder sikres reelle forhandlinger.
  • 3F, Dansk Metal og HK bør ikke underskrive nogle overenskomstforlig før alle er kommet i mål. Arbejdsgiverne står skulder ved skulder, det bør vi i fagbevægelsen også gøre.
  • Vi ønsker sammenkædningen del om i følgende områder: Industri, byggeri, transport og handel/service.
  • Vi ønsker en musketer-ed, så jernbanearbejderne, hotel og restauration, samt os malersvende ikke efterlades på perronen. Solidaritet er at alle kommer i mål. Solidaritet er ikke at de store forbund kun tænker på sig selv.

Vi kan konstatere at Dansk Industri styrer Dansk Arbejdsgiverforening. Og at Dansk Arbejdsgiverforening styrer hvilke aftaler de forskellige arbejdsgiverorganisationer må acceptere. Vores konklusion er derfor at fagbevægelsen må udvise samme sammenhold.

Optakten til OK20 viste at arbejdere fra alle fag og områder er parate til at stå sammen. Dette er i vores øjne den eneste vej frem. Solidaritet og sammenhold er vores eneste våben. Vi malersvende er parate. Vi appellerer derfor til resten er fagbevægelsen: Vil I støtte os i at vi fremover står sammen, skulder ved skulder?


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne