Odense Kommune: Ingen værnemidler i ældreplejen – og besparelser på 27 millioner

I Odense Kommune bruges der ikke værnemidler i ældreplejen. Af uforklarlige årsager finder man det ikke nødvendigt, selvom man ikke kan holde en afstand på mindst 2 meter. Måske hænger det ikke så meget sammen med de sundhedsmæssige prioriteringer, men snarere de økonomiske. Ældre- og handicapforvaltningen i kommunen har netop kigget på et såkaldt sparekatalog for det kommende budget.

Billede fra tidligere demonstration mod kommunale nedskæringer (Kbh)

Der skal ifølge forvaltningen spares 27 millioner kroner. I første omgang fremlagde embedsmændene et forslag om at spare det meste på rengøringen. Bad timing i disse corona-tider, hvor man ikke kan gøre nok rent. Det er så blevet skudt til hjørne, fordi det omgående væltede ind med protester. Det er i stedet besluttet at kigge på andre områder i ”sparekataloget”. Der er overhovedet ikke rokket ved, at der skal spares 27 millioner, selvom området i forvejen er skudt godt og vel i sænk af tidligere nedskæringer.

Tilbage til værnemidlerne, som man ikke finder nødvendige/ikke har råd til. Jeg kan forstå på ansatte i ældreplejen, at værnemidler kan komme på tale i behandlingen af ældre, der allerede har fået konstateret covid19. Det er selvfølgelig fint nok, at man vil beskytte personalet, når skaden allerede er sket, men eftersom det hidtil ikke har været muligt at blive testet, så ville evt brug af værnemidler først komme på tale, når udbruddet stod i fuld flor. Det er udtryk for en forrykt zigzagkurs, når myndighederne på den ene side siger, at det drejer sig om at beskytte de ældre og svagelige, men på den anden side ikke vil gøre en indsats for at forhindre den direkte smitte mellem personale og borger.

En kvinde, der har delvis plejeorlov for at kunne tage sig af sin kræftsyge mor, der er terminal og bor i eget hjem, fortæller, at hun har bedt kommunen om værnemidler, eftersom hun kommer tæt på moderen og i øvrigt selv går på arbejde, hvor hun møder en del potentielle smittekilder. Værnemidler kan imidlertid ikke udleveres, fordi den syge mor ikke har fået konstateret covid19. Da kvinden meddeler kommunen, at det ikke er for at beskytte sig selv, men den syge mor, får hun som svar, at det har man forstået, men at det ikke rokker ved beslutningen. Hvad handler det om? Hvad er den sundhedsfaglige linje? Hvad er den politiske og økonomiske linje?

Mere og mere tyder på, at det både lokalt og landspolitisk handler mere om økonomi end om sundhed. I Odense er der råd til at bygge letbane (et smart udtryk for sporvogn) for mere end 3 milliarder kroner, mens der ikke er råd til værnemidler, der kan skærme ældre, svagelige og plejepersonale.

På landsplan leveres den ene kæmpe økonomiske hjælpepakke efter den anden til store velpolstrede firmaer. Senest viser det sig, at firmaer, der opererer i skattely og ikke betaler skat i Danmark, kan få del i hjælpepakkerne, mens min lille indvandrerfrisør i Albanigade kan få en bar røv at trutte i. Hvor absurd kan det blive?

Regeringen har købt nye kampfly for omkring 20 milliarder kroner alene i indkøb og bygget nye hangarer for lidt mere end 1 milliard. Til gengæld bliver der skåret ned på uddannelsesområdet, på ældreplejen, på social- og sundhedssektoren og et hav af andre områder, der er forudsætningen for et sundt og velfungerende samfund. Det er et sygt samfund, der prioriterer dræbermaskiner frem for sundhed og velfærd. Det er et sygt samfund, der opgør menneskers liv i, om det kan betale sig eller ej. Det er et råddent samfund, der ikke bare kan restaureres. Der skal bygges nyt!

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne