Uansvarlig genåbning af tandlægeklinikkerne

Tandlægerne har fået grønt lys for genåbning af klinikkerne, men hverken retningslinjer eller de rette værnemidler var dagen før genåbningen på plads. HK, der organiserer klinikassistenterne er ’bekymrede’, men stiller ikke klare krav om at stoppe genåbningen til forholdene er i orden

Fra klinikassistenter strømmer advarslerne til fagforeningen ind om manglende værnemidler, og Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat udtaler til A-4:

– De ansatte er dybt bekymrede og bange for, om de sætter patienternes sikkerhed på spil, eller selv bliver smittet. Ud fra det, de fortæller, er der visse steder tale om det rene cowboyland.

Kan genåbne i dag

Regeringen har ubekymret givet klinikkerne lov til fuld åbning fra i dag d. 20. april. Og lige så ubekymret er arbejdsgiversiden.

I følge Tandlægeforeningens formand Torben Schønwaldt er der intet der bør stoppe genåbningen, for ’man jo vant til at håndtere hygiejnen’ og siger:

– Jeg har en stor tiltro til, at klinikejerne har styr på hygiejnereglerne og har de relevante værnemidler.

Måske har de styr på hygiejnereglerne, men at de konkrete tiltag er på plads er blot en lysegrønt håb der udstedes på afstand af den praktiske virkelighed. I følge de mange klinikassistenter som har henvendt sig, er det på ingen måde tilfældet. Det er dem Anja C. Jensen, HK henviser til, når hun siger:

– Vores indtryk er, at der flere steder ikke er værnemidler nok. Vi hører om klinikker, hvor de ansatte må vaske mundbind i hånden, eller bruge forklæder og skærme fra Harald Nyborg, der langt fra er tilstrækkelige, når det kommer til at holde smitte væk.

Men også tandlæger, der selv står midt i problemet har samme frygt som klinikassistenterne:

Tandlæge Peter Anthonisen, fra Tandlægehuset i Skjern, fortæller til BT, at han snart vil løbe tør for værnemidler:

– Vi har, så vi kan klare os i en kort periode. Vi kan måske klare os i tre uger, men så løber vi i hvert fald også helt tør.

Efter hans mening er det ikke nødvendigvis en god idé, at åbne klinikkerne endnu

– Det er godt for min butik, og det er godt for mine patienters tænder, men jeg ved ikke, om det er godt for sundheden. Det kan jeg godt have min tvivl om.

Retningslinjerne ikke på plads

Klinikkerne kan åbne fra d. 20. april, men d. 19. april afventede HK stadig retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen for hvordan genåbningen skal foregå forsvarligt.

– Derfor er det også altafgørende at sikre, at Sundhedsstyrelsen laver nogle retningslinjer, der sætter de ansattes sikkerhed og sundhed over behovet for hurtig profit. Alt andet vil være dybt uforsvarligt, siger Anja C. Jensen.

Men i og med der hverken er retningslinjer eller værnemidler er situationen allerede dybt uansvarlig. Klinikkerne bør først kunne genåbne når sikkerheden er på plads

Kilde
Klinikansatte i coronafrygt før genåbning: ‘Det er det rene cowboyland’


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater