Oktober Radio: Tilbage til trædemøllen

Udsendelsen 18. april 2020

I denne uges podcast taler vi først om resultatet af urafstemningen om overenskomsten. Det blev den mest udemokratiske afstemning i mands minde. Restriktionerne på forsamlinger under corona udbruddet, betød at alle de sædvandlige informationsmøder blev aflyst, afstemningen er tonset igennem online uden mulighed for at spørge ind til alt det, der står med småt. Til gengæld har arbejdsgiversiden og fagtoppen været begejstret for at det hele kunne køres igennem, uden at der var plads til kritik.

Resultatet viser tydeligt at de fagforeninger, og faggrupper, der allerede tidligt var ude med kritik af industriens overenskomst, og nåede at organisere en modstand i januar og februar, har haft tydeligst nej procent.

Læs mere om resultatet her: – aktivt organiserede faggrupper stemte klart Nej

Vi kommer også kort ind på corona krisen, og undrer os over hvordan en frisør vil holde to meters afsted til sin kunder. Vi taler også om hvad krisen kan lære os, om hvem der er nødvendige for at få et samfund til at køre rundt, og hvem der fint kan undværes. Og hvordan krisen måske også kan være en god anledning til, at folk bruger lidt tid på at reflektere over, hvordan de bruger deres egen tid.

Og vi taler om hvordan corona krisen har afsløret hvor mange vitale dele af den kapitalistiske økonomi, der er skruet sammen med import af sæsonarbejdere, til lav løn og dårligt arbejdsmiljø.

Helt skævt bliver det, når man ser på hvordan landbruget i stort set alle de vestlige lande har gjort sig fuldstændig afhængige af at millioner af mennesker hvert år skal komme rejsende for at høste grønsager og frugt. Der har tit været lavet sjov med børn, der tror at maden kommer fra køledisken i supermarkedet, og derfor skal på besøg ude på gården for at se køer og grise i virkeligheden. Men ingen ser de arbejdsforhold som bydes de ansatte, der er nødvendige.

Læs mere om coronaviruskrisen på kpnet.dk

Til sidst i udsendelsen taler vi om en ny bog der udkommer i den kommende uge, i forbindelse med 20 året for Stiftelsen af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK.

Bogen indeholder en samling af uddrag fra beretninger og andre kongres dokumenter. Og giver på den måde både historien af dansk og international klassekamp, og historien om et parti der fra starten har sat sig for at holde den revolutionære fane højt, mens resten af venstrefløjen med usvigelige sikkerhed har gjort sig til den kapitalistiske stats beskyttere.
Bogen hedder: ”Revolutionens Opgave 2000 – 2020”.

De første 20 år fortæller også historien om at forholdene på venstrefløjen som helhed langt fra er ideelle. Den anden dag kunne man bl.a. høre Enhedslistens talskvinde fortælle, at de da ikke ville afvise royalister som medlemmer. Principperne er forsvundet i jagten på at suge vælgere og medlemmer, og et parti som Enhedslisten er blevet helt og aldeles meningsløst som andet end splittelse, og burde bare lade sig opsluge af SF og Socialdemokratiet.

Vi slutter af med en anbefaling om at bruge lidt tid på at få studeret. Læs f.eks. Enver Hoxhas erindringer om Hrustjovitterne, om hvordan den moderne revisionisme opstod i Sovjetunionen i 1950erne og splittede den kommunistiske verdensbevægelse.

OBS: Beklager den dårlige optage kvalitet. Næste udsendelse bliver om 14. dage.

 

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater