Klasseskel i døden – Oktober Radio

Udsendelsen 11. april 2020

Pårørende og ansatte står i kø ved kirkegården i Guayaquil, Ecuador

I denne uges udsendelse i Oktober Radio taler vi først lidt om problemerne ved at åbne for skoler og børnehaver før der er kommet  helt basale ting som værnemidler og rengøring på plads.
Kapitalistisk Krisehåndteringen giver mindelser om alle tidligere kriser, hvor man hellere kører frem til afgrunden, før man begynder at reagere. I første række bekymrer man sig alene om at sikre erhvervslivets interesser og profit, også selv om det er med til at forstærke krisen.

Læs mere her:
Genåbningen af skoler og daginstitutioner efter påske giver voldsomme problemer for lærere, pædagoger og forældre

Også under sygdom og død, kan man tydeligt se de store klasseskel under kapitalismen. Den seneste uge er der kommet flere historier fra forskelige steder i verden, hvor sygdomsudbruddet har nået fattigkvartererne i New York, og kun få har råd til at begrave deres døde. Og det har betydet at bystyret har måtte oprette midlertidige massegrave, mens corona-krisen er på sit højeste og kræver mange hundrede døde om dagen.

En anden historie udspringer fra turistområde i byen Guayaquil i Ecuador, der er hårdt ramt og hvor der hverken er styr på hospitalsvæsen, eller værnemidler, og hvor der ikke engang er styr på hvordan folk kan begrave deres døde. Men militær og undtagelsestilstand kan man godt finde ud af.

80 året for besættelse
I sidste del af udsendelsen taler vi bl.a. om, at det er 80 år siden at Danmark blev besat, og Norge blev angrebet, og der i den anledning altid er en masse omtale og bøger og film om 2. verdenskrig.
Det er god anledning til at sige at krigsretorik i forbindelse med corona-krisen, er tegn på en håbløs historieløshed. Der er en grund til at historikere altid vender tilbage til krigen, og ikke blot taler om lidelserne på Østfronten, og i Nazismens arbejdslejre og udryddelseslejre. Det er her vi har en uendelige kilde af erfaring om hvad mennesker er i stand til. Både den ekstreme ondskab i nazismen, og angst og følgagtighed. Men også den begyndende modstandskamp og opofrelse.
Den anden dag kunne man se en ny film, baseret på bogen “Alene i Berlin”, af den tyske forfatter Hans Fallada.
En bog han skrev kort før sin død i 1947, lige efter krigen. Den udkom først i Danmark i 2012, efter at den var blevet genopdaget i vesten. Den kan fint anbefales.

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater