Franske butiksansatte: Strejke for at redde liv

I Frankrig strejker ansatte i dag i supermarkeder for at kræve sikkerhed og værnemidler mod Covid-19 med en aktion under navnet ”Strejke for at redde liv”. Det sker for at beskytte liv og helbred blandt de butiksansatte, der siden starten af pandemien har arbejdet uafbrudt uden værnemidler


På arbejde uden værnemidler – de butiksansatte i “Strejke for at redde liv”

Situationen er alvorlig også for alle dem der arbejder i supermarkederne. Uden tilstrækkelig beskyttelse eller ingen overhovedet kommer de i direkte kontant med tusindvis af kunder, hvor de ikke kan holde 2 meters afstand. I Frankrig er det tilladt befolkningen at købe ind en gang om dagen.

Hovedparten af de ansatte er kvinder og ufaglærte kvinder, der er helt afhængige af deres indtægt og bliver nødt til at arbejde. Ligesom det samfundsmæssigt er helt nødvendigt at holde fødevarebutikker åben. Men både ejerne, regeringen og myndighederne har undladt at sørge for de ansatte sikkerhed omkring den smittefarlige Covid-19.

Kassedamerne er blandt dem, der befinder sig i forreste linje, dårligt beskyttet, uden masker eller håndsprit, og de skal udover de tætte kontakter ved kassen håndtere tusindvis af produkter og tage sig af kundernes bekymring, mens detail- og fødevareindustriens hylder fyldes op.

Nu hvor de første dødsfald viser sig blandt de smittede kassedamer har de ansatte og deres fagforening CGT, Commerce et Services of France fået nok af at deres liv betyder mindre end ejernes profit

Det franske parti PCOF udtaler i den forbindelse:

  • Det betyder også, at alle andre arbejdere og ansatte skal beskyttes og udstyres med værnemidler for at forhindre epidemien i at sprede sig. Personale, der arbejder i sektorer, der er af afgørende betydning for samfundet, og som er i direkte kontakt med befolkningen, skal også kunne arbejde i sikkerhed. Langt de fleste er kvinder, der udgør flertallet indenfor sundhed, social, personlig bistand, handel, rengøring … Mange befinder sig i en udsat arbejdssituation med kontraktansættelser, 0-timers ansættelser, som vikarer, deltidsansatte, med lave lønninger, for hvem det er vigtigt at gå på arbejde for at overleve.

Se hjemmeside for PCOF, Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne