Illusionen om Forretningen Danmark – Oktober Radio

Udsendelsen 4. april 2020

I denne uges udgave af Oktober Radio podcast, taler vi først om hvordan den politiske situation har afsløret hvordan hele fortællingen om nødvendighedens politik er brast sammen. I sidste del af udsendelsen taler vi om at det er nøjagtig 100 år siden, man råbte ”Kong Christian den sidste – herut!” da kongen begik statskup.

Den ide, at samfundet og den offentlige sektor skal drives som en kapitalistisk virksomhed, hvor alt kun vurderes efter en snæver økonomisk skala, og hvor alt fra børn til syge er under anklage for at være en udgift, den ide er afsløret som løgn.
Kapitalismens korthuse falder til jorden ved det mindste lille vindpust, og statsmagten må dagligt rulle de helt store undtagelses lovgivninger på plads, for at redde stumperne.

Endnu en uge har vi set arbejdsløshedstallene stige til vejrs, og den økonomiske krise er ikke længere teoretisk, det er blevet hverdag for alle.
Helt komisk så kræver kapitalen at selv profitten skal reddes? Men når hænderne sendes hjem, så skabes der altså ikke nogle varer, maskinerne står stille, og der er ingen omsætning, og derfor heller ingen profit.

Det har været nærmest håbløst at trænge igennem med et mere kritisk og videnskabeligt blik på samfundet og økonomien. Alt er blevet sat op som en forretning, og udlicitering har været en standardløsning, ud fra et eneste parameter: Hvem kan gøre det billigst. Væk med demokrati og faglig ekspertise, historiske erfaringer, eller for den sags skyld risiko vurderinger.

Og forretnings tanken har kørt derudaf indtil landet end ikke evnede selv at foretage simple vandkvalitets målinger, test af miljøet og stå imod sygdomme. Sandheden har ramt som en sten gennem ruden til det pænere borgerskabs fortælling.

Vi håber at situationen vil give tid og ro til eftertanke, og anbefaler at man tager fat på at studere samfundet på en videnskabelig måde, start f.eks. med Det Kommunistiske Manifest. Og derfra gå med i kampen for at organisere og forandre samfundet.

Læs også: Vi har råd til at redde liv – men ikke profit

100 året for kongens statskup
I sidste del af udsendelsen taler vi om at det i dag er nøjagtig 100 år siden, man råbte ”Kong Christian den sidste – herut!” i forbindelse med kongens forsøg på statskup i slutningen af marts 1920.
Netop i disse dage dengang rejste der sig en storm mod kongehuset, arbejderne gik på gaden, og der blev erklæret generalstrejke. Men i stedet for at bruge anledningen til at få kongehuset afviklet, så gik socialdemokraterne på kompromis igen igen. Alt for at bevare kapitalismen og det gamle Danmarks royale vås, fyrster og baroner.

Den politiske kamp stod om en ny valglov, og beskyttelse af store danske virksomheders internationale interesser, i efterkrigsspillet, bl.a. om Sønderjylland.
Kongen forsøgte i første omgang at tvinge regeringen til at træde tilbage og udskrive nyvalg. Da statsministeren nægtede, tvangsopløste kongen Folketinget, og indsatte sin egen mand. Det hele holdt kun en uge, indtil presset mod kongehuset blev for stort.

Husk at læse og følge med på KPnet.

 

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne