3F Aalborg: Nej til OK-forliget

3F, Aalborg siger NEJ til OK-forliget. Formand Alan Busk fremhæver, at allerede fra industriens og transportens forlig var linjen lagt til et kriseforlig. Og “Vi ser også allerede nu, at arbejdsgiverne lægger op til, at Coronakrisen kommer til at føre til kriseforlig og tilbageholdenhed i de næste mange år. Men de samme arbejdsgivere har altså skovlet penge ind på vores arbejdsindsats igennem de sidste mange år”.

Udtalelsen fra Allan Busk, formand 3F Aalborg lyder i sin helhed:

Når vi siger ”Sammen om OK20”, så mener vi det i 3F Aalborg.
Derfor vil jeg som afdelingsformand naturligvis bakke op om vores fem gruppeformænd, som alle har sagt NEJ til den mæglingsskitse, Forligsmanden har lagt frem.

Vi anerkender fuldt ud, at Coronakrisen har skabt en situation, som kalder på samfundssind.

Det vil vi også udvise, men for det første har vi som arbejdstagere vist tilbageholdenhed siden krisen i 2007.
For det andet var Industriforliget og til dels transporten forhandlet på plads inden Corona brød ud – og de almisser vores medlemmer blev budt der, sagde de straks nej til.

Forligene viser nemlig, at arbejdsgiverne ikke har i sinde at rette op på den skævhed, der er opstået.
Mens vi har holdt tilbage med lønstigninger, har vi set, hvordan direktører, bestyrelsesformænd, læger osv, er blevet belønnet med lønstigninger i millionklassen.
Flere af dem har fået mere end 20% ekstra i lønningsposen, og her snakker vi om procenter af millioner og ikke som hos en første års tømrerlærling hvor vi taler om 1.7 procent af en grundløn på 66,85 kr.

Vi ser også allerede nu, at arbejdsgiverne lægger op til, at Coronakrisen kommer til at føre til kriseforlig og tilbageholdenhed i de næste mange år.
Men de samme arbejdsgivere har altså skovlet penge ind på vores arbejdsindsats igennem de sidste mange år.
Alene i 2015 genererede danske virksomheder overskud på svimlende 227 milliarder kroner – en stigning på mere end 100 milliarder i forhold til 2010.
Samtidig har de 50 rigeste danske familier formuer på omkring 650 milliarder kroner tilsammen. Så der burde være råd til at vise samfundssind og bidrage til fællesskabets kasse.

Desværre viser Danmarks rigeste mand, Anders Holch Povlsen med al tydelighed, at det ikke kommer til at ske ved at fyre 750 medarbejdere på grund af Corona. Holch Povlsen har en formue på op mod 50 milliarder kroner men mener åbenbart ikke at han skal belønne de mennesker, der har hjulpet ham til at skabe den formue.
Det siger vist alt om samfundssindet….

Derfor var OK20 også overenskomsten, hvor vi i fagbevægelsen skulle stå sammen, og hvor vi lovede hinanden at kigge os godt over skulderen for at se om alle var med, og ingen skulle efterlades alene på perronen.
Alle var enige om at nu var det arbejderens tur til at blive lukket ind til lønfesten og få lidt af kagen.

Sådan er det bare ikke gået, og desværre ser vi flere områder efterladt og på det nærmeste tromlet ned af forligsmanden og Corona.

Selvfølgelig er der også gode ting i forligsskitsen, men samlet set er det bare ikke godt nok.

Så med al respekt for situationen og mest af alt respekt for vores medlemmer bliver det et NEJ tak herfra til forligsmandens forslag og fuld opbakning til gruppeformænd og deres gruppebestyrelser, der alle inden for deres brancher siger nej til den samlede mæglingsskitse.

Mvh Allan Busk
Formand 3F Aalborg


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne