Syge sundhedsansatte kan ikke blive testet for coronavirus

I en situation hvor alt i samfundet er sat på den anden ende og sundhedsvæsenet er ekstra hårdt belastet bliver syge sundhedsansatte nægtet at blive testet for corona. De må som alle andre vente til de er mere syge.

– Jeg er uforstående overfor, hvorfor vi ikke kan blive testet, når vi arbejder i kritiske funktioner i sundhedsvæsenet. En læge har henvist mig til at blive testet for coronavirus, men jeg bliver afvist på hospitalet, der skal teste, fortæller en sygeplejerske, der i en uge har været hjemme med feber og hoste.

DR fortæller, at sygeplejersken, der arbejder med kræftsyge har været i tæt kontakt med to patienter, der er konstateret positive for smitte med coronavirus. Siden i fredags har hun været sendt hjem fra arbejde med symptomer på netop coronavirus, og hun har siden mandag forsøgt at blive testet for coronavirus.

På trods af Sunhedsstyrelsens retningslinjer, der giver mulighed for at ansatte i sundhedsvæsenet kan blive testet, også med milde symptomer, render hun panden mod en mur.

På den måde holdes hun ude af arbejdet i en lang uvis periode, uden at vide om hun er smittet med corona eller ej.

Corona pandemien belaster et hårdt trængt sundhedsvæsen, og meget sigende svarer den sygemeldte sygeplejerske på spørgsmålet om hvorfor hun da vil gå på arbejde, når hun er sløj:

Det er normal praksis. Det har altid været sådan, at man tager et par Panodil og tager på arbejde. Du skal sørme være syg for at være syg, for hverdagen kan ikke hænge sammen, hvis du lægger dig syg.

– Nu er vi bare nødsaget til at melde os syge med hoste og hovedpine, og det kan afdelingerne simpelthen ikke holde til.

En anden sygeplejerske fortæller til KPnet:

– Det er ikke kun et problem at sundhedspersonale ikke kan blive testet. Fordi næsten ingen borgere ude i kommunerne bliver testet aner vi simpelthen ikke hvem der har COVID-19 og hvem der ‘bare’ er forkølede.
Da vi samtidig skal spare på værnemidler bliver det rent gætværk hvornår vi skal tage dem på.
Befolkningen får at vide at alle med forkølelsessymptomer, feber eller hoste er mistænkt for at have COVID-19 fordi det spredes i befolkningen. Men vi har på ingen måde værnemidler nok til at bruge dem så bredt. Så hvordan vælger vi?

– Jeg besøger dagligt borgere med symptomer, men skal ikke bruge værnemidler selvom ingen reelt aner om de er smittede.
Hvordan skal vi på nogen måde hjælpe hospitalerne under de vilkår?
Befolkningen får at vide de skal holde 1 meters afstand.
Jeg har tæt kontakt med de sygeste og de svageste borgere 10 timer i træk. Min og mine patienters sikkerhed er overladt til gætværk, og ingen vil tage ansvar for det.

– Hvis vilkårene er at vi ikke kan beskytte os og vores borgere, så må det i det mindste blive meldt ud og ikke blive tørret af på den enkelte sygeplejerske/læge/sosu-assistent/…

Vi må stille krav!

Ikke mindst for sundhedspersonalet gælder kravet om Fuld sikring af arbejds-, sundheds- og sikkerhedsmiljø på arbejdspladserne og fuld adgang til beskyttelse mod Covid19. Det må betyde, at der kommer fuld adgang til værnemidler og adgang til tests. Og at der kommer helt klare retningslinier som ledelsen tager ansvar for.

Se
Feberramt sygeplejerske på kræftafdeling: ‘Hvorfor bliver vi ikke testet?’

Læs også

De rige må betale – krav om økonomisk og social sikring
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater