”Tvivlens nådegave”

”Tvivlens nådegave” plejer vist mest at blive brugt i religiøs sammenhæng, og hvis der er noget, jeg ikke er, så er det religiøs. Alligevel vokser tvivlens nådegave frem i mig ligefrem proportionalt med regeringens coronatiltag. Lukkede grænser, militær ved grænserne, forbud mod store forsamlinger, lukkede skoler, lukkede offentlige institutioner, frivillig og tvungen karantæne, hjemsendelse uden løn, enorme tilskud til det private erhvervsliv, nedlukning af ok-forhandlingerne, hjemkaldelse af alle danskere i udlandet (gælder muligvis ikke dem i fangelejrene i Syrien). Hvad fanden er det, der foregår??

Af Karsten Jonassen

Danmarks grænser lukkes

Alle medierne svømmer over med regeringens pressemøder. Hver dag sit nye tiltag. Hver dag en tak til danskerne for at makke ret. Hver dag en uudtalt trussel mod dem, der ikke finder de mange tiltag nødvendige. Selv nogle rimeligt fornuftige mennesker siger, at de er stolte af vores statsministers ageren. Statsministeren viser handlekraft. Og handlekraft er mantraet i politik.

DR-TV´s lægeekspert udtaler, at vi gør det for at beskytte de ca 3.000 danskere, der er i risikozonen. For resten af befolkningen er der ikke den store fare. Det er al ære værd at ville beskytte de svage, – og det er jo ikke ligefrem noget regeringen normalt er kendt for. Ved den årlige influenzaepidemi i 2017-18 døde 1644 personer i Danmark. Jeg husker ikke, at der blev indkaldt til pressemøder, lavet karantæner, lukket grænser. Nej, man konstaterede – som altid – at den årlige influenza igen havde høstet blandt de gamle og syge.

Hvorfor er det så anderledes denne gang? Ja, ja, jeg ved godt, at det siges, at coronaen smitter lettere end den slags plejer. Men derudover har jeg ikke fået fat i, hvad der gør den så meget anderledes, at det kræver særlove og nærmest undtagelsestilstand. Det er så her tvivlens nådegave kommer ind. Hvad er det, de har gang i? Ved de noget, som vi ikke ved? Næppe. Der må være andre grunde. En svag regering viser handlekraft? Delvis god forklaring, men næppe nok. En fælles fjende, coronaen, giver et fælles projekt og lader andre ting hvile. Måske. Landet er i krise, der må vises tilbageholdenhed og mådehold. Ja, hvis det ikke omfatter toppen af erhvervslivet. Uanset hvad, så bliver årets influenza brugt flittigt på mange fronter. Gennemførelse af særlove, milliardtilskud til erhvervslivet, undergravning af ok-systemet, et boost af en svag regering mm.

Men gudskelov har vi EU, som er et solidarisk fællesskab, der træder til i nødens stund. Det har vi gentagne gange set, når flygtningestrømmene bevæger sig væk fra krig, undertrykkelse og hungersnød. Så er enhver sin egen lykkes smed, der lukkes ned, ingen vil hjælpe, man tørrer problemerne af på de andre. Flot! Også nu viser EU sit værd. Alle lukker ned. Italien, der er hårdt ramt af corona, beder om læge- og medicinhjælp. Ingen i EU – absolut ingen – reagerer på henvendelsen. Kina sender læger og medicin til Italien for at hjælpe. Uha, de skrækkelige kinesere.

Hver gang der er krise i erhvervslivet, skal der gives tilskud. Tidligere minister Brian Mikkelsen beder pr. refleks om at få snablen ned i skattekisten for at suge skattekroner over som erhvervstilskud. Jeg mindes ikke, at jeg nogensinde har hørt om, at det private erhvervsliv sender en extra pengestrøm til fælleskassen, når det går godt for indtjeningen. Der ligger milliarder på milliarder i de private pengetanke. Der udbetales fantasilioner i lønninger og bonusser på direktionsgangene.

Nu er det vist på tide, at det private erhvervsliv viser lidt indbyrdes solidaritet og selv ryster op med pengene. Der er masser af dem. Hvorfor skal den fælles kasse betale bistandshjælp til dem. De store virksomheder kan betale til de virksomheder, der får problemer. Så kan vi i stedet bruge den fælles kasse til fx at få de fattige ud af fattigdommen, give ordentlige løn- og arbejdsforhold til almindelige mennesker, få skoler og daginstitutioner forbedret, få sundhedssektoren op på niveau, skabe gode boligforhold for alle, lave store miljøtiltag.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater