Oktober Radio: Indtryk fra et lukket land

Danmark er den seneste uge gået i stå. Da vi gik gennem byen denne lørdag formiddag var mennesker og biler forsvundet. Alle medier kører på højtryk med historier om coronavirus epidemien. Verdens lande tegnes op med gule og røde faresignaler og militæret har lukket grænserne som var vi midt i en krigsøvelse.

Vi taler om vores indtryk og hvordan der er en kæmpe afstand mellem den sundhedsvidenskabelige udvikling og de politiske beslutninger. Videnskaben er de seneste 170 år kommet meget langt, og har udviklet hurtige og meget præcise værktøjer til diagnose og forebyggelse og til helbredelse. Men den politiske vilje til at investerer i beredskab og de nødvendige instrumenter og bemanding, mangler fortsat.

Til gengæld har regeringen valgt at lukke landet ned, dans og biografer, sport og alt andet sjov og socialt er lukket, som under pietismen. Børnene er hjemsendt til hjemmeundervisning, og titusinder i forskelige brancher er blevet fyret uden varsel. Så er det lidt svært at glæde sig over at luften er renere og trafikstøjen er reduceret.

Vi taler om at det siden slutningen af 1850erne har været kendt, at høj hygiejne i sygeplejen er helt centralt for at komme sig. Og det altså er alment kendt sygdomme findes, og at nye sygdomme fra tid til anden kommer hen over verden. Resistente bakterier eller nye virus typer, kræft, gigt og mange andre sygdomme, hvor sygdomsforløb og dødeligheden på den ene eller anden måde er knyttet til hygiejne, og den almene folkesundhed og dermed også ernæring og forureningspåvirkning.

I sidste halvdel af udsendelsen taler vi om en mur der blev bygget ved forligsinstitutionen natten til lørdag. Det skyldes dyb frustration med forligsmandens beslutning om at fortsætte forhandlingerne, på trods af at resten af landet er lukket ned. Og med en regering der har vedtaget en særlovgivning og i det hele taget signalerer at de er klar til at gribe ind i de igangværende OK20 forhandlinger på det private område.

Læs også:
Forligsinstitutionen udnytter coronavirus til at snigløbe overenskomstforhandlingerne


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater