‘Corona-krisen’: Regeringen giver milliarder i nødhjælp til kapitalen midt i en overenskomsttid

Regeringens kriseplan mod coronavirussen vil give milliarder i nødhjælp til kapitalen og maner til krisestemning midt i en overenskomstkamp. Hvor er de ekstra penge til et nedbarberet sundhedsvæsen? Og hvad blev der af OK20 i mediernes opmærksomhed?

Statsministeren med følge af 4 andre myndighedspersoner tonede ind på skærmen til første pressemøde om coronavirussen, der med fly har fundet vej til Danmark fra Italien. Det var 5 ansigter lagt i alvorlige folder, så man kunne tro at der påhvilede dem et stort ansvar at løfte som de nu ville indvie hele Danmarks befolkning i.

Som seer blev man efterladt noget forvirret, for der var ikke tale om myndigheder der tog ansvar for befolkningen. Derimod blev ansvaret på 15 minutter skubbet i armene på befolkningen, der skulle være mere ivrige med håndspritten og mindre ivrige med håndtryk og kram. Private arrangører af arrangementer over 1000 mennesker måtte selv afgøre om samfundssind vægtede højere end indtjening.

Statsministeren lovede allerede samme dag at de ville se på lovgivning omkring skat og moms, så virksomhederne kunne aflastes.

Ministeren skyndte sig at indkalde til trepartsforhandlinger, i ly af coronasygen, midt i en overenskomstid. Hvilket almindeligvis er ganske uhørt og vil blive betragtet som politisk indblanding.

Hurtigt kunne direktøren for Sundhedsstyrelsen melde ud, at der blev set på forskellige modeller for inddæmning af smitte, såsom ferie og forlængede weekender, de nærmere omstændigheder blev ikke meldt ud, men man kan nok tage som udgangspunkt at det med ordvalget er lønmodtagerne selv der kommer til at afholde udgifterne for denne kriseplan, men deres optjente feriedag og penge.

Transporten af arbejdskraft har regering heller ikke været vilde med at røre ved. Og således var metro, tog og lufthavne ikke omfattet af anbefalingerne om de 1000 i første omgang. Måske der findes en særlig markedsøkonomisk medicinsk forskning der viser at når folk bevæger sig rundt grundet arbejde, så er virus ikke så smitsomt. Men virkeligheden er jo at mange arbejdstager pendler langt mere end de 15 minutter som anbefales at holde sig under, hvis man vil undgå smitte fra medpassagerer.

Ikke overraskende så bliver det igen foreslået at arbejderne skal betale for krisen. Det primært statsejede flyselskab SAS har i en email meldt ud at de ønsker medarbejderne 20% ned i løn og arbejdstid, for at afbøde konsekvenserne af befolkningens ansvarlighed i en tid med coronasyge, nemlig at de har sænket deres rejseaktiviteter.

Det er den samme stat, der er medejer af SAS, der nu tilbyder kompensation for tab til oplevelsesindustrien.

Derimod er det ikke meldt ud at der vil komme ekstra økonomiske midler til sygehusene. Der er kommet udmeldinger om at regeringen vil trække sygeplejestuderende ind i arbejde, hvilket er ganske fornuftigt. Noget lignede gjorde man i 1950’erne under polioepidemien hvor medicinstuderende blev sat til at håndventilere patienter. Regeringen foreslår også at indkalde sundhedspersonale der lige er gået på pension, hvilket er knap så fornuftigt med tanke på at de jo nok er 65+ og derfor er i risikogruppen for at blive alvorligt syge af coronavirus. Men altså foreløbigt ingen udmeldinger om mere økonomi til sygehusene og offentlige områder der forventes belastet af coronasygen.

Den hullede  håndtering af smitten, hvor det kun danskere indrejst fra norditalien der skal i isolation mens italienere kunne træde direkte ud fra flyveren og ind i det københavnske natteliv, har naturligvis sikret coronaen et endnu ukendt antal værter at klone sig i.

Sundhedsstyrelsens retningslinjer tilsiger at man alene tester kun mennesker med sygdom og symptomer der har været udrejst til lande med coronavirus. Det vil sige, at der med sikkerhed er en gruppe uofficielt syge/smittebærere der ikke er kendte, fordi de ikke ved de har været i kontakt med smitte.

Nu er der udmeldt konkrete initiativer der skal holde erhvervslivet forholdsvis skadesfrit for konsekvenserne af corona. Det bliver igen lønmodtagerne der skal bære krisen på sine skuldre. Således gives nu kompensation til aflyste arrangementer, udskydning af skatte og momsindbetalinger fra virksomheder. Det er regering og erhvervsliv der sammen skal drøfte målrettede og konkrete forslag til midlertidige tiltag, der kan afhjælpe aktuelle udfordringer for i første omgang transporterhvervene samt turisme og oplevelsesøkonomi.

Tankerne trækkes i retning af regeringens skandaløse bankpakker ved sidste finanskrise.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne