Angst æder sjæle op

”Angst æder sjæle op” er titlen på en film af den tyske instruktør Rainer Werner Fassbinder. Filmen havde premiere i 1974, og titelbudskabet er stadig lige sandt. Det har alle de mest reaktionære propagandister vidst i mange år. Så det kommer jo egentligt ikke som en overraskelse, at vi for tiden bliver dænget til med skrækhistorier om coronavirus.

Af Karsten Jonassen, APK

En grim influenza, der slår ældre og svagelige ihjel, er et årligt tilbagevendende fænomen, men denne gang er det åbenbart meget vigtigt at sprede skræk. Forleden dag, da jeg lige var kommet hjem fra Sydafrika, kastede jeg mig foran fjernsynet bare for at slappe af. Både DR og TV2 fyldte sendefladen op med coronavirus. Også TV-avisen brugte det meste af sendetiden på corona, for så at slutte af med følgende salut: ”Der er dog ingen grund til panik!” Jo tak, de har lige kørt flere skrækudsendelser om emnet.

Men hvorfor er det tilsyneladende meget vigtigt at køre de kampagner? Er det ikke corona, så er det terror, vi skal frygte. Er det ikke terror, vi skal frygte, så er det russerne eller kineserne. Noget af det eneste vi ikke skal tænke på er overgrebene på den almindelige befolkning, krigsoprustningen, den kommende økonomiske krise i det kapitalistiske system, de dårlige overenskomster, de fyrstelige lønninger til over-Danmark osv. Jo, jo Rainer Werner Fassbinder havde fuldstændig ret. Angst æder sjæle op, og angste sjæle er lettere at manipulere med.

Tillader mig lige at vende næsen mod Sydafrika for en kort bemærkning. Apartheid som lov er afskaffet, men den vanvittige sociale ulighed er på ingen måde fjernet. Korruption og nepotisme fungerer upåklageligt med ANC som et af de fremmeste eksempler. Den afsatte præsident, Jacob Zuma, er tiltalt for omfattende korruption og misbrug af statens midler til eget formål. Desværre er den tidligere så virile og potente expræsident blevet så syg og svagelig, at hans læger har forbudt ham at møde frem i retten, – og så kan man jo ikke komme videre.

Den nuværende præsident, Cyril Ramaphosa, var vicepræsident under Zuma, så han har nok haft en lille viden om, hvad der foregik. Han blev efter det hvide styres fald sat ind i bestyrelsen for ejerkredsen omkring de sydafrikanske guldminer, og da minearbejderne strejkede for bedre løn og arbejdsforhold, var han med til at tage beslutning om at indsætte politi og skyde mod minearbejderne. Adskillige blev dræbt. Dygtig forretningsmand, ligesom mange andre ledende medlemmer af ANC, der virkelig har forstået at mele deres egen kage. I det store indkøbscenter Eastgate i Johannesburg talte jeg med en yngre sort kvinde, der spurgte mig, om jeg på baggrund af mine ganske mange besøg i landet kunne se, hvor dårligt det gik. Hun håbede inderligt, at det ville vende, men som mange andre sydafrikanere havde hun fuldstændig mistet troen på systemet. Stort tillykke til ANC, der for knapt 30 år siden stod med alle muligheder for at mobilisere det store flertal af befolkningen til gennemgribende politiske, økonomiske og sociale forandringer!

I Frankrig går det også forrygende. Efter måneder med demonstrationer og strejker imod Macrons reaktionære pensionsreform, som han ikke rigtig kan få vedtaget i parlamentet, har han da bare suspenderet det besværlige parlament og indført loven ved dekret. Hokus-pokus, det borgerlige demokrati er en dejlig ting. Makker det ikke ret, så ophæver vi det bare. De kommende dage, uger og måneder vil nok vise, at han ikke kan suspendere befolkningens vrede.

I den syriske Idlibprovins er en hel del tyrkiske soldater blevet dræbt. Stor opstandelse! NATO-landene, herunder naturligvis vasalstaten Danmark, udtrykker uforbeholden støtte til Tyrkiet og en kraftig fordømmelse af det syriske styre. Man kunne jo osse vende det om og spørge: ”Hvad fanden laver den tyrkiske hær i nabolandet Syrien?” Jo, de er fortroppen for det stortyrkiske rige, som Erdogan drømmer om. Ethvert anstændigt menneske må på det kraftigste fordømme den tyrkiske tilstedeværelse i Syrien.

I samme omgang har Erdogan fundet det nødvendigt at skrue lidt på tilskudsknapperne fra EU-landene, som betaler ham for at huse flygtninge, EU ikke selv ønsker at tage imod. At EU og Erdogan selv er med til at skabe flygtningestrømmene vælger man behændigt at overse. Men så har vi da heldigvis en handlekraftig regering i Danmark og en integrationsminister, der kan stå frem i medierne og skabe ro ved at erklære, at han er parat til at trække i ”nødbremsen”, hvis det skulle blive nødvendigt. Hvad er det nu for en ”nødbremse”? Ministeren er ikke meget for at konkretisere det, men udtaler dog, at det gøres umuligt at søge asyl ved den danske grænse. Hvor dum tror manden, at vi er?? Handler det mon ikke om meget mere? Handler det mon ikke om at lukke grænsen for flygtninge? Hvordan gøres det, hvis der står flere hundrede og maser på? Vi ser os omkring i andre lande og får svar på spørgsmålet. Det gøres med rå vold fra politi og militær alle andre steder. Intet under, at ministeren viger udenom et klart svar.

I den forgangne måned har der været talt en del om, at adskillige briter vil søge om dansk statsborgerskab, fordi de frygter for deres ret til ophold i Danmark efter Brexit. I medierne er det endnu et eksempel på, hvor uansvarligt Brexit er. Jamen, jamen, jamen, det er sgu da ikke regeringen i London, der vil lægge forhindringer i vejen for englændernes ophold i Danmark. Det er sgu da EU, der har nogle regler, som står i vejen for opholdstilladelser. Det er helt klart endnu engang EU, der er problemet!! Ud af EU – jatak!

OK-forhandlingerne kører. Toppen af fagforbundene forhandler med toppen af arbejdsgiverne om vilkårene for folkene i bunden af pyramiden. Og der er meeeeget langt fra top til bund. Det ses tydeligt på de resultater, der foreligger. Elendige resultater. Men det er jo heller ikke toppen, der skal leve med de resultater. Heldigvis er der rigtig mange på gulvet, der ikke vil finde sig i det. De rådne resultater må fejes af bordet. Det kræver kamp – kamp – kamp, og ingen forræderier a la sidste gang, hvor den åh så progressive Dennis Kristensen bekendte kulør og ødelagde kampen.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater