Håndslag -Tidsskriftet mod fascisme og krig – Nyt nummer udkommet

Lederen i Håndslag nr. 1./2020 – Ildevarslende rumlen – er en kommentar til den vækst af højreekstremistiske og fascistiske kræfter, vi oplever i denne tid. Og det er verden over, vi ser disse tendenser til truende sorte skyer i horisonten. Det virker som om den herskende ny-liberalistiske politik ligesom huser – giver rum og plads til at de fascistiske og højreekstremistiske kræfter virkelig kan boltre sig. På Christiansborg inviteres Paludan og hans Stram Kurs til at holde Rigskongres! Trykkefrihedsselskabet uddeler pris til fascisten Tommy Robison også på Christiansborg og den 27.februar vil de promovere den nyfascistiske gruppe Generation Identitær.
Det kan undre at de etablerede folketingspartier slet ikke reagerer herpå med andet end nærmest larmende tavshed. Historieløshed og manglende forståelse for fascismens karakter præger tydeligvis det høje Ting.

Der demonstreres naturligvis også dennegang: Se her: Stop normaliseringen af den yderste højrefløj og fascismen.Og her: Generation Identitær ud af København

Læs hele lederen her

Højredrejningen og historieløsheden søger tidsskriftet Håndslag at imødegå ved at forbinde erfaringerne fra modstandskampen med kampen mod fascisme og krig i dag.

I dette nummer kan man læse om den kolde skulder flygtninge, der kom til Danmark fra Nazityskland fik. Det er værd at bemærke, at allerede før nazismens magtovertagelse i Tyskland i 1933 var der opbygget et veltrænet og afprøvet instrument til opretholdelse af »lov og orden«. Til iværksættelse af den planlagte terror, der skulle holde befolkningen i en skruestik, stod ikke blot politiet med det senere Gestapo til rådighed. Der var også »partisoldaterne« i SS-korpset og stormtropperne i SA-korpset. Og resultatet var at tusinder af flygtninge fra Tyskland søgte til Danmark, men de blev mødt af en kold skulder og få manges vedkommende fuldt tilbage af dansk politi og afleveret til Gestapo.

Blandt de mange politiske flygtninge der kom til Danmark i håbet om at undgå Gestapo, lemlæstelse og død var kommunisten, antifascisten og agitatoren Alfons Heising og studenteragitatoren Henny Johannen. Begge måtte flygte pga. deres modstand mod Hitler-fascismen og selvom en betingelse for de tyske emigranter, som de blev kaldt i Danmark, var at afholde sig fra politiske aktiviteter fortsatte de ufortrødent deres kamp mod den brune pest som hærgede deres hjemland med betydelig risiko for udlevering til Gestapo. Deres historie kan læses i dette nummer af Håndslag.

Den militære oprustning af våben og styrker foregår på alle områder – som man siger: til lands, til vands og i luften, men det er ikke nok for i dag er kampen om herredømmet i rummet intensiveret. Det kan der læses om i artiklen ’Star Wars – ikke længere science fiction’ hvor militariseringen af verdensrummet gennemgås. En anden artikel analyserer det, der kaldes USAs globale militære korstog.

NATO har i 80 året for starten på 2. verdenskrig og 75 året for befrielsen fra fascismen udset Tysklands Bundeswehr til at være ”føreren” i en gigantisk militærøvelse langs Ruslands grænse fra nord til syd – fra Finland til Georgien. Den kommende NATO-øvelse kaldes: Defender Europe 2020. Du kan læse det åbne brev ’Tid til fred-Aktiv mod krig’ har sendt til den danske krigsminister i den anledning

I dette nummer er der også blevet plads til at berette om protesterne mod den danske krigspolitik – Fredsvagtens 6666 dage og den internationale aktions dag under parolen: Ingen krig mod Iran og meget mere.

Om Håndslag
Håndslag er udkommet i 35 år og har siden 1995 været et fællestidsskrift for Aktive Modstandsfolk og Folkebevægelsen Mod Nazisme. I 2017 blev Stop terrorkrigen – Ud af Nato tilknyttet Håndslag og med i redaktionen.

Med Håndslag fik modstandsbevægelsen det nødvendige stridsskrift, der har formået at fremdrage, dokumentere og forbinde dens erfaringer, dens kamp og det sejrrige oprør fra dengang med kampen for fred og frihed, mod krig og fascisme af i dag.
De Forenede Nationer, FN, blev stiftet på dette grundlag – på opgøret med nazisme. Og Danmark blev medstifter af FN udelukkende fordi befolkningen med modstandsbevægelsen den 29. august 1943 fyrede samarbejdspolitikkerne.

Modstandsbevægelsens dyrekøbte erfaringer fastholdes stadig og forbindes med dagens aktuelle spørgsmål og kampe.

Bladets fokus er, med en redaktion af folk, som er født efter befrielsen i nogen grad ændret til i højre grad at fokusere på dagens globale kamp for fred og frihed, mod krig. Med mere stof omkring de spørgsmål der optager antikrigsmodstanden i Danmark samt de aktuelle fascistiske udviklingstræk rundt omkring i verden.
Håndslag støtter modstanden mod dansk oprustning og krigsdeltagelse, og NATOs vilde oprustning af Norden – såvel som mod EU’s militarisering og opbygning af en egentlig europahær. Vi er for et atomvåbenfrit Danmark, uafhængigt af de militære alliancer – et Danmark udenfor NATO og EU.

Der er brug for Håndslag i dag. Nazismen blev nok slået i 1945. Den blev ikke udryddet. Det samme gælder faren for en ny verdenskrig.

Håndslag hjemmeside – Læs her

Tegn abonnement på Håndslag 4 numre årligt 150,- kr. her eller skriv til Håndslag mail: haandslag@gmail.com

Tidligere nr. kan bestilles via redaktionen – 30 kr. plus porto.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne