Oktober Radio: Fattige i provinsen skal ikke forvente bedre tider kommer fra Folketinget

UDSENDELSEN D. 1. FEBRUAR 2020


Colorplast i Thisted lukkede endegyldig fabrikken i 2019 efter 53 år. Dermed er alle de fabrikker, der kom til byen med egnsudviklingsstøtte i 1960’erne og 1970’erne, forsvundet.

Regeringens udspil til udligningsreform afhjælper ikke nogen af de fundamentale problemer der er årsag til ulighed mellem rige og fattige, og mellem provins og storbyer.

Torsdag fremlagde regeringen forslaget til en ny udligningsmekanisme mellem rige og fattige kommuner, men det stod hurtigt klart at det var et stort skuespil. F.eks. slipper Århus for at betale til udligningsordningen, mens Skanderborg skal punge ud. Vi taler om at der er sket en selvforstærkende tendens over de sidste mange år i Danmark hvor de mindre provinsbyer er blevet ofre for udflytningen af industriarbejdspladser til lavtlønslande. Og nye jobs især skabes ved universitetsbyerne, og tæt ved store havnebyer.
Til gengæld har man sat en bremse for kommunernes egne mulighed til skabe gode jobs, det er blevet forbudt at have små skoler og biblioteker og kulturhuse med rigtige ansatte.

Alle byer med under 50.000 indbyggere er reelt i farezonen for at lukke, undtaget omegnskommunerne til storbyerne, eller der hvor de ligger i klynger som i trekantsområdet, og naturligvis de riges ghettoer. Det lyder måske lidt hård for byer som Viborg og Holstebro, der er ret store byer, med 30 – 40.000 indbyggere. Men ikke desto mindre er tendensen klar: Arbejdspladser forsvinder, og unge studerende flytter mod storbyerne for at finde uddannelse og jobs. Det hjælper ikke at nogle af byerne konkurrerer indbyrdes om at tiltrække indbyggere fra hinanden, der er ingen plan og markedskræfterne har ingen løsning. Ulighed er en funktion af kapitalismen der ikke kan eller vil blive løst fra Folketinget. Det kræver i stedet et folkeligt oprør.

Læs mere på kpnet.dk
Regeringens udspil til udligningsreform tager ikke fat i det bagvedliggende problem

Link til regeringsudspil til udligningsreform:
Råd til velfærd i alle kommuner

Til sidst i udsendelsen har vi været på bogudsalg og har fundet et par bøger.
Den ene er en biografi om forfatteren Ole Lund Kirkegaard, en elsket dansk børnebogsforfatter der døde tragisk i 70erne. Men mange af hans fortællinger kendes stadig, Otto er et næsehorn, og Gummi-Tarzan, er også kendt som børnefilm og Hodja fra Pjort blev opsat som musical med musik af Sebastian.

Den anden er e ny bog der hedder Penge på lommen – Scandinavian Star Del 1, af Asta Olivia Nordenhof. Det er første bind i en historisk roman serie om de seneste 80 års danske samfund, hvor der ligges stærkt ud med en beskrivelse af branden på Norgesfærgen Scandinavian Star, i 1990, som kostede 159 personer livet. De bliver i bogen meget præcist betegnet som ofre for kapitalismen.

Til sidst sender vi en hilsen til Storbritannien, som nu er trådt ud af EU og er kommet et stort skridt videre i retning af selvstændighed. Det er dog for tidligt at erklærer sejr for EU modstanden. Indtil udgangen af 2020 vil alt dog stadig fungere på en overgangsordning hvor man i praksis stadig er medlem af EU, mens der forhandles en handelsaftale. Og der er risiko for at den overgangsordning kan blive forlænget, eller at der kan komme en meget dårlig handelsaftale der stadig giver stor magt til Bruxelles.

UDSENDELSEN D. 1. FEBRUAR 2020


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne