Et mord og en krigshandling

Udtalelse fra Kommunistisk Arbejderparti i Frankrig, PCOF

År 2020 er indledt med en kraftig forøgelse af spændingerne mellem USA og Iran, efter mordet ved Baghdad lufthavn af den iranske General Qassem Soleimani, leder af de særlige styrker i Revolutions Garden samt koalitionen af de Iran-kontrollerede hærstyrker, der er en del af de irakiske sikkerhedsstyrker. Angrebet, som fik grønt lys af Trump, er først og fremmest en uerklæret krigshandling. Dernæst er det også en provokation mod Irak, som myndighederne tydeligvis ikke er blevet informeret om, endsige blevet konsulteret om.

Dette mord er et alvorligt slag mod det iranske regime i betragtning af denne generals betydning både militært, diplomatisk såvel som på politisk plan. Han har været mål for talrige angreb og mordforsøg fra de israelske og amerikanske tjenester. Irans ledere lover hævn og det iranske folks vrede er stor.

Trump, Pompeo og andre ledende amerikanske embedsmænd begrundede drabet med at påstå, at USA ville “undgå krig”, samtidig med de sender tusindvis af tropper til Golfen, hvor de allerede har en amerikansk Armada udstationeret, med luftbaser, krigsskibe, jagerfly, droner, tunge bombefly (B 52)… Trump har advaret om, at en liste på over 52 bombemål i Iran, herunder “historiske steder” er blevet udarbejdet, og at han ikke ville tøve med at udløse dem, i tilfælde af aggression fra Iran mod USA’s interesser. Det er en grov måde at afvise ansvaret og vende tingene på hovedet, at påstå at årsagen til udbruddet af en krig ikke er aggressoren selv!

Siden Trump tiltrådte, har han mangedoblet fjendtlige beslutninger og handlinger over for Iran: fra opsigelsen af Irans nukleare aftale, gennem økonomiske sanktioner og destabiliserende operationer. Trump har gentagne gange anklaget og truet Iran for sin indblanding i Syrien, Libanon, Irak… samtidig med at USA selv yder massiv og konstant støtte til regionale magter i konflikt med Iran, begyndende med SaudiArabien og Israel, hvis ledere ikke gør nogen hemmelighed af deres ønske om at vælte det iranske regime.

I Irak har USA-imperialismen indvilliget i at etablere en regering og en regeringskoalition, der involverer pro-iranske styrker, så længe regeringen fulgte en politik i overensstemmelse med USA’s strategiske interesser. Blandt disse interesser er irakisk olie, der drives af amerikanske virksomheder og med tilstedeværelsen af en stor amerikansk militærstyrke, der kun er ansvarlig overfor Pentagon og opfører sig som en besættelsesmagt.

Denne mere eller mindre stiltiende aftale med den iranske ledelse var blevet beseglet i krigen mod islamisk stat (IS) i Irak og derefter i Syrien, hvor Irans General Soleimani havde spillet en ledende rolle.

De irakiske regeringer, der accepterede denne dobbeltmagt, amerikansk og iransk, har udviklet en politik for opdeling, på grundlag af religiøse tilhørsforhold, ledsaget af en politik for plyndring af landets rigdomme, et land ødelagt af mange års krig.

Sundhed, uddannelse, offentlig transport, vand-og elektricitetssystemer er forfaldne. Arbejderklassen er det første ofre, så mange protester og oprør har fundet sted.

Protestbevægelsen er vokset i omfang siden slutningen af 2019, med presserende sociale krav, såsom brød, arbejde, fungerende offentlige tjenester, stop for den styrende opdeling og splittelse og næret af de forskellige politiske-religiøse fraktioner og deres væbnede grupper. Denne bevægelse, som ikke er ophørt, har fået hundredtusinder af irakere på gaderne, det bølger med det nationale flag som et symbol på enhed og ønske om at leve uden udenlandsk indblanding, især Irans. Regimets og de pro-iranske militsers undertrykkelse er blevet meget voldelige.

Trump har tydeligvis ment, at tiden var inde til at eliminere den iranske general, som var stærkt involveret i Irak, ved at spekulere i afvisningen af den iranske indblanding hos en del af den irakiske befolkning. Men denne beregning kan give bagslag, fordi der er en masse vrede mod dette mord begået af USA på irakisk jord. Kravet om at trække amerikanske militære styrker ud vil kun øges.

Vi fordømmer dette mord, som er en krigshandling fra USA-imperialismens side, som – hvorend USA sender sine tropper – truer freden og befolkningerne.

Vi fortsætter med at sige højt og tydeligt “Hænderne væk fra Iran”!

Vi forlanger af de franske myndigheder, at de holder op med at støtte den amerikanske imperialismes krigskurs i Mellemøsten, især over for Iran. Vi kræver også, at de holder op med at sælge våben til monarkierne i Golfen, der ønsker at bruge dem mod Iran.

Paris, januar 5, 2020
Kommunistisk Arbejderparti i Frankrig, PCOF

Link til originalartikel: Un assassinat qui est un acte de guerre

PCOFs hjemmeside


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne