Oktober Radio: Grådighed og korruption er årets billede på Danmark

UDSENDELSEN D. 21. december 2019

I den uges podcast sætter vi først fokus på hvordan de mange svindelsager, der næsten hver eneste uge bliver afsløret, er med til at tegne en ny fortælling om Danmark. I alt for mange år har politikerne fået lov til at køre med forestillingen om at korruption og nepotisme kun findes i ulande, og Danmark har en særlig ”tillidskultur” og andet vås der tegner et nationalromantisk glasbillede af kongeriget.

Endnu hersker Anders Foghs slogan ”Der er intet at komme efter”, og kontrol foretages i store træk kun af folk på gulvet, efter devisen desto fattigere et menneske er desto flere ressourcer bruger staten på kontrol vedkommende. Men det seneste år har på mange måde været et vendepunkt. Der er der så afsløret så mange tilfælde af svindel og råddenskab i alle samfundets institutioner, at man kan se at det ikke længere er enkeltstående tilfælde. Råddenskab er et gennemgående træk, i det danske samfund.

Ny lov om ågerenter
Regeringen har fået travlt her mod slutningen af året, og der er kommet en stribe mindre forlig på plads. Et af dem omhandler et forbud mod renter der er højere end 35 procent. i de årlige renter og omkostninger (ÅOP). År hvor der også bliver lagt et loft over den maksimale tilbagebetalingstid, så man ikke kan betale mere i rente end man har lånt… Det er et lille skridt den rigtige retning. Men vi taler om at kviklån jo også har været en fed fidus for bankerne, som altid siger nej til at give fattige et billigt lån fordi de jo ikke har nogen kreditværdighed, men sagtens kan give dem et kviklån til ågerenter via deres sidegesjæft i den nærmeste elektronikkæde.
Den håbløse situation for fattige på lånemarkedet gøres der slet ikke op med.

Link: Ny aftale på plads: Der kommer loft over renten på kviklån – TV 2

Space Force
I denne uge underskrev dem amerikanske præsident loven om oprettelsen af en ny gren i det amerikanske militær. Rummet får sit helt eget værn. Det markere den betydning som rummet har i det nye oprustningskapløb. Det er ikke kun sikkerhed og kontrol med kommunikations- og spion satellitter der flyver i stadig større antal omkring Jorden, for USA ser også frem til at kunne starte minedrift på andre himmellegemer og sende rumturister til Månen i konkurrence med Kina og andre af Jordens stormagter. EU har allerede sat sig som mål at de også vil have en sådan styrke, som en del af det kommende EU-militær.

Link: With the stroke of a pen, U.S. Space Force becomes a reality

Vi markerer at Sebastian fyldte 70 i denne uge, og spiller Når lyset bryder frem.

Varm luft
Vi kan ikke runde året af uden at tale om klimabevægelsen, og hvordan det ikke lykkedes for COP25, det seneste klimatopmøde i FN, at blive enige om at ændre på aftalen fra Kyoto protokollen om køb og salg af CO2 kvoter.

Spørgsmålet er om internationalt bindene aftaler om CO2 reduktioner er vejen frem for klimakampen, når det der i virkeligheden sker er, at de lande der ikke ønsker at ændre deres brug af fossile brændstoffer får lov til at sætte dagsordenen. Energien er meget bedre brugt på at sikre reel omstilling i sine egne lande, og støtte de fattige lande i deres krav på at få erstatning og hjælp til at overkomme klimaforandringer. Forandringen kommer ikke fra de imperialistiske stormagter, uanset hvor mange børn den globale klimaprotestbevægelse kan mønstre.
Forandringen kommer når børn ikke længere nøjes med at stå med skilte, men går i gang med sammen med voksne at rive det gamle samfunds magtbaser ned.

God ferie og vintersolhvervsfest og Godt Rødt Nytår – Vi er tilbage med en ny udsendelse lørdag den 11. januar i de nye år.

Note: Sebastian bliver 70 år

 

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne