De gule hjerter banker – Kampen for minimumsnormeringer fortsætter!

I dag, d. 22 november har forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen? som markerer sig med gule hjerter og T-shirts, kaldt til protestmarch i København. Dette er suppleret med markeringer og aktioner i en lang række andre byer. Der er iværksat ophængning af gule hjerter i utallige dagtilbud og en lang række forældre holder børn hjemme på dagen for at markere, at hvis ikke kravet om minimumsnormeringer indfries nu vil det ikke længere være en mulighed at sende sine børn i institution.

Af Cathrine Pedersen, APK

Kravet om minimumsnormeringer i Danmarks dagtilbud har rejst sig som en bølge af protest henover landet siden DR2 d. 11. marts 2019 sendte dokumentaren ’Hvem passer vores børn?’

En hel generation af forældre blev med et klar over at vilkårene i selv de bedste af de danske daginstitutioner er så ringe at det nærmest kan betegnes som kollektivt omsorgssvigt.

Forældrebevægelsen lykkedes med at gennemføre så massive protester i foråret, at det i høj grad kom til at præge valgkampen. Mette Frederiksen som gik til valg på at ville være ’børnenes statsminister’ har dog ikke vist sig leveringsdygtig i løsninger som kan sikre børns trivsel i danske dagtilbud. Faktum er, at der ikke er afsat penge til de helt nødvendige opnormeringer i den kommende finanslov. En lang række kommuner har endda bebudet nedskæringer på området i de kommende budgetter. Det er ikke godt nok. Regeringens hensigtserklæringer om et løft til dagtilbuddene i 2025 er heller ikke godt nok. Børnene har brug for at der gøres noget NU.

Undervejs er bevægelsen søgt undermineret med falske løfter og hensigtserklæringer. Dette har kun skærpet og præciseret bevægelsens formulering af kravet om minimumsnormeringer. Minimumsnormeringer betyder at der maksimalt må være 3 vuggestuebørn pr. voksen og maksimalt 6 børnehavebørn pr. voksen. Det skal selvfølgelig ses i børnenes perspektiv. Voksne som er på kontoret, i køkkenet, på kursus, til pause eller ligger syge derhjemme tæller IKKE med. Normeringerne skal desuden gælde HELE dagen. Normeringerne som er det minimum vi skal garantere vores børn skal heller ikke ses som et gennemsnit i en kommune – de skal gælde for ALLE børn i ALLE de timer de er i institution.

Derfor går forældrebevægelsen på gaden igen i dag med præciserede krav.

Kravet er ganske simpelt. Vores børn skal sikres bedre vilkår nu. Og en hvilken som helst regering, et hvilket som helst parti eller en hvilken som helst politiker som ikke er parat til at levere ressourcer til området bør forvente massive fortsatte protester.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne