Demenspolitik taget som gidsel

Spillet om demensindsatsen er ved at blive afgjort. Og det er et kynisk politisk spil mellem partierne på Christiansborg, brikker i forhandlingstaktikken omkring finansloven og puljen af udløbne satspuljemidler. Ingen diskuterer, hvordan det kan gøres bedre og hvordan der kan skabes bedre forhold for demente, pårørende og pleje- og fagpersonale. Kun hvor dybt kan de skære, hvad der skal vælges fra. Og hvor har Enhedslisten stillet sig?

At man i sin tid hev sikringen af økonomien for udviklingen af demensindsatsen væk fra finansloven og flyttede den over som midlertidige puljemidler i satspuljen var absurd og skandaløst ud fra enhver betragtning. Samfundsmæssigt, menneskeligt og sundhedsfagligt. Hvilket gælder alle de sociale og sundhedsmæssige behov, der blev flyttet med det indgreb.

Sidste år nedlagde den tidligere Venstreregering og Dansk Folkeparti så satspuljen igen uden økonomisk dækning og sikring af det forsatte arbejde. Kun nogle få kompensationskroner fra udløbne puljer som socialt udsatte unge, børn og familier, psykisk syge og demente nu må slås om. Et nyliberalt regnearks trick – den sociale og sundhedsmæssige samfundsindsats er væk fra finansloven og erstatningen satspuljen som et midlertidigt plaster er væk.

Hele den nationale demenshandlingsplan til 470 mill.kr. der blev besluttet bredt i Folketinget 2016 står nu til at smuldre uden finansiering. Det har alle partier vidst et helt år. Og først nu er de ved at overbyde hinanden i pressen med forslag om hvilke af de 20 indsatsområder, der skal forsætte. Skal det være plejehjem, der kan sikres demenspleje, træning og tidlig indsats, nedbringelse af medicinsk og fysisk magtanvendelse, lokale aktivitetscentre for demente og pårørende eller det internationalt anerkendte Nationale videnscenter for demens på Rigshospitalet?

Venstre og Dansk Folkeparti har lavet en taktisk kovending ved at foreslå hele demenshandlingsplanen tilbage igen under finansloven. Det koster dem ingenting at køre på frihjul som stående udenfor regeringens kommende finanslovs- og satspuljeforlig, og de kan håbe de fleste har glemt de gjorde det modsatte da de havde magten.

Hvad gør regeringens støttepartier? Hvad gør Enhedslisten? De har hele tiden været imod fidusen med satspuljeordningen og stået udenfor forligene omkring denne. Nu har de muligheden for at afsløre hele dette sociale bedrag med store menneskelige konsekvenser, som også Socialdemokratiet har deltaget i, og stille krav om at der skal sikres permanent offentlig økonomi også bag den samlede demensindsats på finansloven.

Men Enhedslistens nøjes med at være bekymret og erklærer sig principielt enig med Venstre i at det skal finansieres permanent på finansloven. Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund udtaler d. 10.11. 19. til Ritzaus:

– Vi er bestemt enige med Venstre her. Det er stærkt bekymrende, at der kommer til at være markant færre midler til handlingsplanen end tidligere. Der er mange projekter og initiativer, der er meget væsentlige at få videreført. – Der er ingen tvivl om, at en demenshandlingsplan ikke er noget, der skal have midler som et projekt. Det skal have varige midler på finansloven.

Men, forsætter sundhedsordføreren fra regeringens loyale støtteparti Enhedslisten:

-Lige nu skal vi have videreført nogle af disse initiativer, og så skal vi gradvist have flyttet indsatsen over på finansloven, siger Peder Hvelplund.

Enhedslisten har kun valgt 3 demensindsatser ud af de 20, der er i gang. Et meget sølle pip i forhold til de store ord under valgkampen om at stå fast på velfærden overfor Mette Frederiksens socialdemokratiske regering.

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne