Ned med det fascist lignende kup – for et demokratisk og folkeligt alternativ i Bolivia!

Bolivias præsident Evo Morales og vicepræsident Alvaro García Linera trådte søndag d. 10. november tilbage efter pres fra alliancen mellem militæret og den USA-støttede del af borgerskabet. Samtidig med at fagforeningerne trak deres hidtidige støtte til regeringen. Der sker efter 19 dage med voldsomme protester og uroligheder efter præsidentvalget d. 20. oktober.

I udtalelsen fra Bolivias revolutionære kommunistparti (PCR)
Ned med det fascist lignende kup, ned med MAS-regeringens dobbeltspil og undertrykkelse – for et demokratisk og folkeligt alternativ i Bolivia! fra d. 10.11.19 hedder det:

… Fredag d. 8. november gjorde det bolivianske politi mytteri i de forskellige afdelinger i landet og sluttede sig til oppositionens krav. Søndag ”anmodede” kommandøren for de væbnede styrker om at præsidenten trak sig. Det militære undertrykkelsesapparat er ikke blevet brugt, som det så dæmonisk hedder til støtte for ”folket og demokratiet”, men til at tjene den mest rådne del af det økonomiske oligarki, der er i lommen på USA-imperialismen.

… I løbet af søndagen vendte mange af organisationerne, der blev valgt af MAS-partiet gennem privilegier, herunder Central Obrera Boliviana – den centrale fagbevægelse, ryggen mod Evo i løbet af eftermiddagen og trak deres støtte. Se La Central Obrera Boliviana pidió la renuncia a Evo Morales. Morales og Mas partiet har undladt at styrke klassebevidstheden og organiseringen i arbejderklassen, så den i dag står uden en repræsentativ stemme i den nationale konflikt.

… Mas-regeringen har gennem et årti samarbejdet med dele af finansoligarkiet og gennemført love omkring finanspolitik, investeringer, udvinding af ethanol, rydning og afbrænding af regnskov og uddelt lukrative statskontrakter. Utilfredsheden i de folkelige sektorer og middelklassen på landet har ophobet sig med eskaleringen af regeringens politik, der er gået hånd i hånd med undertrykkelse af protestbevægelser som TIPNIS, handicappede, lærere, universitetsstuderende, ADEPCOCA-kokabrugere, de arbejdende børn, Tariquía, Potosí, Achacachi. Ligesom MAS-regeringens udvikling af forbindelserne med den russisk-kinesiske imperialist blok har skabt modstand.

…Evo Morales valgsvindel blev brugt til at udløse den politiske krise og de voldsomme indbyrdes kampe mellem tilhængere af regeringen og oppositionen. Midt i disse protester er oligarkiske ledere (primært fra Santa Cruz) blevet sat i spidsen for at aflede protesterne omkring valget med slogans af religiøs fanatisme og fascistiske træk. Den største repræsentant for denne gruppe er Fernando Camacho fra National Life Group (hvis far var en allieret Banzer-politiker under det tidligere diktatur). Der har været mindst tre dødsfald og mere end 150 sårede i de 19 dage, og landet oplever en eskalering af vold og konfrontationer med politisk forfølgelse, afbrænding og plyndring af huse, fornedrelse, racisme, diskrimination, seksuelt misbrug, ydmygelse og had.

Krisen der nu er brudt ud i Bolivia, er resultatet af Morales model for en ”forvandlingsproces” under Morales for 13 år ved magten, som skulle skabe dybtgående forandringer. Den er er nu slidt ned. Løfter om en anti- neoliberalistisk, anti-imperialistisk kurs, løfter om at genvinde national selvstændighed gav MAS og Evo Morales valgsejre, der blev brugt til at befæste alliancen med oligarkiet. Det at MAS-regeringen nu er væltet efter 13 år ved magten, viser at det ikke er en uovervindelig regering. Men de der afledte og overtog protesterne, udgøres af en alliance mellem borgerskabet og militæret.

La Paz, 10. november 2019
Secretariado del Comité Central
Partido Comunista Revolucionario

Oversat fra
¡Abajo el golpismo fascistoide, abajo el doble discurso del masismo represor y violento… a luchar por una alternativa patriótica, democrática y popular!

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater