Kampen for selvbestemmelse er tæt forbundet med kampen mod imperialismen

Det kurdiske folks heroiske kamp mod Islamisk Stat i Syrien fortjener al vores støtte og sympati. Men når deres ledere går i alliance med USA-imperialismen fører det kun til nederlag og undergravelse af den syriske stats suverænitet. Og det er just et af imperialismens fornemste mål.

Af Karsten Jonassen, APK

Den tyrkiske hærs angreb på kurderne og den syriske suverænitet kan ikke fordømmes kraftigt nok. Der lyder forholdsvis afdæmpet kritik fra EU og NATO, hvilket ikke er overraskende.

NATOs storebror, Trump, sendte sin udenrigslakaj til Tyrkiet og iværksatte en 5 dage lang ”angrebspause”. Den pause skal udelukkende bruges til at bugsere alle kurdere og andre syrere ud af den zone, som Tyrkiet på nærmest israelsk vis besætter og inddrager. Med andre ord er det en total accept af den tyrkiske besættelse af syrisk land og en enorm kniv i ryggen på kurderne i Syrien.

Det er uhørt groft og burde medføre udsultende sanktioner, fordømmelse og enorme demonstrationer.

Hvordan kunne det komme så vidt? Hvordan kunne man forråde de kurdere, der har kæmpet så hårdt mod Islamisk Stat og med så mange ofre? Det kunne man, fordi de kurdiske ledere har forrådt deres eget folk. Eksemplerne er talrige, så lad mig nævne nogle af de væsentligste.

De kurdiske ledere i Iran har opfordret USA til at angribe Iran. Desuden har disse ledere et tæt samarbejde med Israel for at destabilisere det iranske styre. Under shahen samarbejdedes de med shahens efterretningstjeneste(Savak) og den israelske efterretningstjeneste (Mossad) for at destabilisere styret i Irak. Som tak modtog Det Kurdiske Demokratiske Parti i Iran militær og finansiel støtte fra Israel. Samme parti sendte lykønskninger til Israel efter 6-dageskrigen.

De kurdiske ledere i Irak arbejdede tæt sammen med amerikanerne under Bush senior, og de gav fuld opbakning til invasionen i Irak. Det har givet dem et område med ”selvbestemmelse” i det nordlige Irak, men det er en yderst skrøbelig ”selvbestemmelse”, der er helt afhængig af amerikansk og israelsk støtte. I det irakiske Kurdistan opererer Mossad-agenter frit og bruger området som base for aktioner mod Iran og Syrien.

Det kurdiske folks heroiske kamp mod Islamisk Stat i Syrien fortjener al vores støtte og sympati. Men når deres ledere – som lederne i Iran og Irak – går i alliance med USA-imperialismen fører det kun til nederlag og undergravelse af den syriske stats suverænitet. Og det er just et af imperialismens fornemste mål.

Hvad kan vi lære af det? Vi kan blandt meget andet lære, at kampen for folkenes selvbestemmelse er tæt forbundet med kampen mod imperialismen, og at det fører til nederlag, forræderi og en styrkelse af imperialismen, hvis man ikke forstår det.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater