FredsVagt gennem 18 år – 6575 dages protest mod Danmarks krige

Igennem 18 år har FredsVagten hver dag – 6575 dage i træk! – markeret modstanden mod Danmarks krige på Christiansborg Slotsplads. FredsVagten opstod som en del af den ny fredsbevægelse, der organiserede sig da USA angreb Afghanistan d. 7. oktober 2001. Et synligt udtryk for modstand mod krigene og den danske krigsdeltagelse, der er fortsat lige siden – en opmuntring for alle krigsmodstandere og en daglig torn i øjet på politikerne. Fredsvagten opfordrer alle til at møde op årsdagen lørdag den 19. oktober kl. 12-16 på Christiansborg Slotplads.

FredsVagten skriver i en pressemeddelelse bl.a.:

FredsVagten ved Christiansborg nu har stået på Slotspladsen i 18 år = 6575 dage med vores daglige demonstration for at minde politikere og medborgere om, at der er brug for en aktiv fredspolitik.

“Tak for jeres indsats”, sagde vores nye krigsminister, Trine Bramsen, til FredsVagterne, da hun var henne at hilse på os på Folketingets åbningsdag d. 1. Oktober.

“Tak for jeres indsats” ??! Men vores indsats for fx en Irakkommission har da været en fiasko, især nu hvor Socialdemokratiet alligevel – trods tilkendegivelser om det modsatte – ikke vil genåbne den.
“Tak for jeres indsats”. Er det så ministerens tak for, at vi i nu 18 år – med Danmark i krig i Afghanistan, Irak, Libyen og Syrien m.fl. – overhovedet ikke har vundet lydhør over for folketingets flertal, som per automatik fortsætter med rå militærmagt og halehæng til USA’s farlige krigspolitik.

Allerede inden folketingets samling havde Trine Bramsen udmeldt en serie nok så militante udsagn om, at Danmark snarest må opruste mere og er truet af snart det ene og snart det andet. For hende og folketingets flertal er forsvar, sikkerhed og fred primært et spørgsmål om militære midler.

FredsVagten derimod ønsker, at Danmark skal håndtere de internationale konflikter med omtanke, indsigt og dialog. At Danmark ihærdigt og eftertænksomt skal forsøge at forstå modparten og konfliktens årsager, og derefter handle klogt og eftertænksomt på at få parterne overens eksempelvis ved at stille sig til rådighed som mægler i konflikterne.

Vi må med sorg konstatere, at følgerne af krigene i Mellemøsten i dag er væsentlig værre end i 2001. Mange tusinde civile, deriblandt børn, er dræbt. Millioner er flygtninge. Vi ser dog med tilfredshed, at den nye regering har sat en stærk indsats for et bedre klima som mål, så vi foreslår, at i stedet for øgede udgifter til militæret, så overføres pengene til indsatsen for et bedre KLIMA.

Militæret og især krigene er faktisk en af verdens største klimasyndere. Alene USA’s militær udleder mere CO 2 end 140 lande tilsammen. Inden længe bliver Danmarks krigsskibe i Østersøen udrustet med a-våben, som kan bruges mod Rusland. Og Danmarks nye kampfly er bygget til at bære a-våben. Det gavner selvsagt hverken klimaet eller menneskeheden, og i øvrigt mener FredsVagten – ligesom et stort flertal af verdens lande – at a-våben skal forbydes.

Se pressemeddelelsen i sin helhed her

Se mere her:

FredsVagten fylder 18 år med akustisk musik og hygge! 

FredsVagten hjemmeside


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne