Regeringen lader det syge jobprøvningsregime fortsætte

En dag i september blev en mand så sur på Jobcenteret i Thisted at en computerskærm røg på gulvet, og manden blev hentet af politiet og sigtet for hærværk. Det er kun et symptom på at tusindvis af mennesker oplever magtesløshed når de står overfor systemet. 35 procent af socialrådgiverne oplevede sidste år, på et eller flere tidspunkter trusler i forbindelse med deres funktion. Et system regeringen lader køre videre, trods alle løfter om at “gennemgå førtidspensions- og fleksjobreformen med en tættekam”.

Det skøre er, at det socialrådgivere laver, sjældent hjælper dem der har brug for det. I 2016 kom kun 79 borgere ud af knap 19.000 etablerede ressourceforløb i ordinær beskæftigelse, som følge af førtids- og fleksjobreformen.

Knap 350 borgere havde fået et fleksjob, hvilket omregnet til fuldtidsstillinger svarer til cirka 54 stillinger. Flertallet af de borgere, der havde været i ressourceforløb, var altså stadig på offentlig forsørgelse, enten fordi de havde fået tildelt førtidspension, eller fordi de var overgået til andre ydelser.

Under forårets valgkamp lovede stort set alle politiske partier at der skulle ske ændringer i førtidspensions- og fleksjobreformen, især i forhold til de meningsløse ressourceforløb, nu skulle det være slut med at trække retten til førtidspension ud til den anden side af dødslejet.

Socialdemokratiet forklarede at de kommer til at gennemgå førtidspensions- og fleksjobreformen med en tættekam. ”Samfundet skal hjælpe syge og folk, hvis arbejdsevne er væsentligt nedsat. De skal have den rigtige hjælp og ikke – som vi desværre har set eksempler på – piskes gennem lange ressourceforløb uden mål og mening…” forklarer Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister.

Men mens regeringen tilsyneladende er i gang med at finde en kam, fortsætter det mistroiske og rigide regime. Tusindvis af mennesker udsættes hver dag for meningsløse jobprøvninger, og der er mindst lige så mange ansat til at kontrollerer at alt går rigtigt til, så det er helt forståeligt at afmagten en gang imellem tager pippet fra både sager og sagsbehandlere.

Læs mere:

Forsker: Reformer for fleks- og førtidspension fik modsatte effekt

Det er blevet hverdag på jobcentrene, at socialrådgivere udsættes for vold og trusler


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne