Folkeopstanden i Ecuador vinder vigtig sejr – regeringen trækker nedskæringer tilbage

Det folkelige oprør mod regeringens og den Internationale Valutafonds nedskæringspolitik har vundet en vigtig sejr. I går accepterede regeringen at trække nedskæringspakken fra IMF tilbage, herunder beslutningen om at fjerne subsidier på benzin, dekret 883. Dette skete ved en forhandling mellem CONAIE, de oprindelige folks organisation, som repræsentant for folkeopstanden, og regeringen. En forhandling som CONAIE havde krævet blev gennemført for åbent kamera.

Dekretet var en del af den nedskæringspakke, som Ecuadors præsident Moreno og Den internationale Valutafond har pålagt befolkningen i Ecuador, som en del af en samlet nyliberal nedskærings- og privatiseringspolitik, der har været gennemført gennem længere tid. Dekretet, der fjernede subsidier på brændstof, blev den gnist der antændte kampen. Svaret blev en folkelig opstand, bygget på en stærk alliance mellem arbejderklassen, brede lag i befolkningen og de oprindelige folk.

PCMLE, APKs søsterparti i Ecuador skrev for få dage siden i udtalelsen ”Et folk der rejser sig”:

Undtagelsestilstanden og den brutale vold fra regeringens side har ikke stoppet protesterne. I landet har der været en social eksplosion. Den økonomiske pakke, som regeringen har vedtaget, er blevet besvaret med en massiv og kæmpende folkelig mobilisering i hele landet – et folkeligt oprør. Utilfredsheden blev undertrykt i årevis af volden, men i dag satser vores folk igen på den åbne kamp, ​​kampen i gaderne som en måde at få deres stemme hørt, til at møde regeringen og dem, der støtter de nyliberale politikker, der er dikteret i aftale med Den Internationale Valutafond, herunder retten til brændstofsubsidier.

Det råb, der høres på gaderne lyder: Hverken Correa eller Moreno, kun folket redder folket! Det markerer den folkelige kamp med en politisk uafhængighed mod disse fraktioner i borgerskabets tjeneste. Styrken i kamp er ligger i enheden, i den fælles kamp for fagbevægelsen, oprindelige folk, studerende, lærere, kvinder … Folket er forenet! Deri ligger dets styrke!

Den kamp byggede denne sejr! Regeringen blev tvunget til at vende tilbage til det forbryderiske dekret 883. Tak brødre og søstre mobiliseret på nationalt niveau, dette er din sejr!

PCMLE tweetede efter aftalen: Regeringen har forpligtet sig til at opgive det forbryderiske dekret 883. Folkets kamp skabte denne sejr!

Læs også
IMF ud af Ecuador – folkeopstanden udvikler sig
KPnet 13. oktober 2019

 

Se PCMLE’s avis En Marcha

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne