Regeringens ‘Trygheds’udspil: Mere overvågning – mere politisk kontrol af befolkningen

Der findes tilsyneladende kun én metode til at løse hærværk og kriminalitet af enhver slags, og det er mere overvågning. Netop som det er afsløret at politiet har haft rod i teledata i årevis uden selv at opdage det, lover den nye regering endnu mere videoovervågning af os alle sammen, og flere automatiske nummerpladescannere. Med udspillet tages endnu et skridt frem mod et samfund, hvor staten har totalt overblik over vi alle befinder os og sammen med hvem.

Den danske regering har fremlagt et udspil til mere overvågningsteknologi i gaderne. Det handler både om opsætning af flere moderne videokameraer ved offentlige bygninger og langs hovedveje, hvor der også skal indføres flere automatiske nummerpladescannere (ANPG). Systemet skal gemme data om alle biler der kører forbi, og samtidig kan et køretøj, som er registreret i politiets databaser, udløse en alarm, hvis det passerer et kamera.

Antallet af stationære ANPG-kameraer bliver udvidet med 112 ekstra steder, samt 20 yderligere mobile ANPG-kameraer. Politiet skal også have adgang til at opbevare ANPG-oplysninger i op til to måneder.

Det er sikkert kun et spørgsmål om tid, før det bliver udvidet til at Politiet må gemme data i evigheder. Og inddrage nummerpladeoplysninger indsamlet ved private betalingsanlæg ved parkeringskældre.

De nye initiativer er alene lanceret som var det en del af en aktuel efterforskning af nogle konkrete bombesprængninger i Københavnsområdet. Men der er ikke planlagt en tilbagerulning af overvågningstiltagene skulle de sager blive opklaret, eller bare lagt et tidspunkt for en efterprøvning af om det rent faktisk virker på opklaringsprocenten. Eller kan svare sig økonomisk. Når først overvågningskameraer er opsat bliver de gerne hængende permanent.

Derfor kan der også stilles et stort spørgsmålstegn ved om det rent faktisk kun skal bruges til alvorlig kriminalitet. De nyere intelligente anlæg kan jo desuden genkende biltyper, og se om der er sat en forkert plade på bilen, eller der er gået en forlygte, og der kan søges på biler der har sprunget et syn over.

En ting der er sikkert er, at politiet i Danmark har det svært med moderne teknologi. Det viser skandalesagen om teledata, hvor et nyt IT system skulle reducere bøvlet med manuelle beregninger, men ingen tilsyneladende havde styr på hvor mobilmasterne var placeret ude i virkeligheden. Derfor er der al mulig grund til at være mistroisk overfor om retssikkerheden kan opretholdes.

Bomber ved offentlige bygninger skal straffes som terrorisme

Blandt de 16 initiativer for ”tryghed og sikkerhed” som regeringen har lagt frem er også annonceret lovforslag til skærpelse af straf, og bedre mulighed for telefonaflytninger og tjek af e-mail og anden brug af Internettet. Politiets banderegister skal desuden kunne udvides til at omfatte langt flere personer i omgangskredsen af kendte bandemedlemmer.

Sprængninger rettet mod offentlige bygninger og institutioner skal betragtes som et angreb på staten.

Overvågning bliver altid rettet mod fattige og minoriteter

Selv i lande hvor politiet har det mest moderne udstyr er der masser af eksempler på at forkerte bliver arresteret fordi de bliver forvekslet med forbrydere.

Erfaringen fra overvågningsteknologi er, at det blot betyder at fejl nu automatiseres. Og det kan blive endnu mere kompliceret at bevise sin uskyld, hvis man først er under mistanke.

Politiet får 300 mio. over de næste år til at indkøbe det nye udstyr. Men der er ingen penge til at løse de bagvedliggende sociale problemer, få genetableret lokale politistationer der har fingeren på pulsen, og da slet ikke penge til at få unge mennesker væk fra misbrug og udsigtsløshed.

Den socialdemokratiske regering fortsætter i virkeligheden blot samme fejlagtige hardliner kurs som kun har gjort ondt værre i årtier. Jo mere folk i fattigkvartererne overvåges, overlades de i virkeligheden til sig selv.

Se Justitsministeriets udspil:
Tryghed og sikkerhed i det offentlige rum

Læs også

Fascisering af det danske samfund
Fra Enhed og Kamp 2,2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater