Tætte bånd mellem storkapitalen og den nye EU-kommission

Allerede før den nye kommission er godkendt af EU-Parlamentet, blev en stribe kandidater ramt af anklager om rod i regnskaberne, omgåelse af regler, korruption og misbrug af positioner og offentlige midler. De kort sagt perfekte til embedet i EU’s centralregering.

19 af de 26 kommissærkandidater har i denne uge været til høring i EU-Parlamentet, hvor de er blevet udspurgt om alt fra deres egne økonomiske forhold og politiske holdning, til hvilke målsætninger de vil arbejde for i kommissionen. Høringerne fortsætter i den kommende uge.

Retsudvalget afdækkede først i september at adskillige af kommissærkandidaterne ejer andele i virksomheder – herunder inden for finans- og fossile brændstoffer – som aktivt forsøger at påvirke EU’s politiske beslutningstagning.

Efter behandling i Retsudvalget fik Laszlo Trocsanyi, der er kandidat fra Ungarn og Rovana Plumb, fra Rumænien, slet ikke lov til at deltage i høringsfasen, pga. anklager om misbrug af deres tidligere stillinger.

Corporate Europe har skrevet en udmærket gennemgang af nogle af kandidaternes økonomiske forbindelser og tidligere politiske virke. F.eks. ejer den spansk nominerede, Josep Borrell, der er udpeget til at blive EU’s udenrigsminister, andele i den kemiske gigant Bayer (som for nylig købte Monsanto), og flere andre kæmpe virksomheder indenfor energi og finansverdenen.

I en lignende position er den østrigske kommissær Johannes Hahn, der har været medlem af EU-Kommissionen siden 2010 og nu er sat til at blive kommissær for budget og administration. Hans erklæring om økonomiske interesser i 2018 viser også en række investeringer i fossilt brændstof og finansielle virksomheder.

Forbindelser til virksomheder, og flittig deltagelse i lobbyist-organisationer for et føderalt EU og misbrug af magt og undertrykkelse af retsstaten er det samlede indtryk af den nye kommissionen. Og det er strengt taget ikke væsensforskelligt fra den nuværende og de tidligere kommissioner, hvor ikke mindst formanden Jean-Claude Junckers fortid som premierminister i skatteparadiset Luxembourg har tegnet billedet af kommissionen som en forbryderorganisation.

I år er det første gang at EU-Parlamentet har magten til at blokere individuelle kandidater, tidligere kunne MEPerne udelukkende stemme om den samlede kommission. Men om det er de enkelte lande, der så skal stille med en ny kandidat, eller hvad der skal ske når en kandidat bliver afvist, er ikke aftalt. Om det i sidste ende vil pynte på billedet er tvivlsomt, hele høringsfasen er blot en skueproces, der kan give Unionen en demokratisk fernis.

Kilder
New Commission: Shadows of corruption and conflicts of interest


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne