Omkring 50.000 automobilarbejdere i USA har strejket i 3 uger

Omkring 50.000 amerikanske automobilarbejdere hos General Motors har nu strejket i 3 uger og lammet koncernens indenlandske produktion efter de den 16. september nedlagde arbejdet.
-Med en styrke som ikke har været set i årtier i USA hvor de ansatte ved GM viser et modigt eksempel for arbejdere over hele USA og verden, skriver The Red Phoenix, avis for The American Party of Labor

Strejken blev udløst af de strejkendes fagforening UAW (United Auto Workers) efter at GM havde nægtet at imødekomme automobilarbejdernes lønkrav imod stagnerende lønninger og om sikkerhed og del i GM’s kæmpe profitter – et hovedfokus på højere løn, jobsikkerhed og bedre sygesikring.
Netop kravet om jobsikkerhed er skærpet efter GM har nedlagt flere fabrikker i USA og efter GM’s øverste direktør tilbage i november annoncerede planer om at skære ned med 14.000 arbejdspladser i den kommende tid.
De strejkende automobilarbejdere kæmper også for bedre forhold for de midlertidigt ansatte, hvor nogle af GM’s fabrikker har en arbejdsstyrke med op mod 50 pct af arbejderne ansat som midlertidig ansatte uden sikkerhed.

Det er en amerikansk bilindustri som forbereder sig på omstilling med udvikling af elbiler og som kan føre til at industrien lægger op til nedlæggelse af 35.000 job i løbet af de næste par år. Det viser en undersøgelse der er fortaget af de strejkendes fagforening UAW.

På strejkens 15. dag 30. september kom GM med et tilbud som blev afvist af de strejkende fagforening. Et ”tilbud” som ikke levede op til de strejkendes krav om bl.a. løn, midlertidigt ansattes forhold, sundhedsvæsen, uddannelsesaftaler og jobsikkerhed.

At det er et kynisk Wild West arbejdsmarked, hvor alle metoder tages i brug for at sikre profitterne blev også udtrykt ved at GM efter to dages strejke lukkede for de ansattes sygeforsikring.

Video: Hvorfor er General Motors UAW arbejdere i strejke?

Links:

UAW – orientering: National Strike – dag 16
UAW- United Auto Workers

The Red Phoenix artikler om GM strejken:
A Day On the UAW Picket Line: Morale High, Solidarity Strong
Strike Against GM Intensifies At Home And Abroad
UAW Strike Pushes Unionization Forward


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne