Demonstranter og aktivister ved Christiansborg gennem hele dagen

Kl. 8 var de første demonstranter klar ved Christiansborg, et interimistisk klasselokale var stillet op og et alternativt finanslovsforslag blev uddelt. Det var uddannelsesalliancen, et samarbejde mellem mange forskellige uddannelsesorganisationer, der stiller krav til politikerne om en helt anden prioritering af uddannelse end det, der foregår i dag. Senere kom også forældrebevægelsen Hvor er der en voksen og fredsaktivister fra Fredsvagten og Tid til Fred

Af Lisbet Bonde, APK København

Foto: Uddannelsesalliancen

Jeg talte med Johan Hedegaard Jørgensen fra Uddannelsesalliancen, om de 3 krav de især demonstrerer for.

– Nu skal vi jo lige se, om de faktisk afskaffer 2 % omprioriteringsbidraget, som de siger de vil. Og så kræver vi de 9 milliarder, der er sparet gennem den ordning, tilbageført til uddannelserne,” siger Johan.

Dernæst vil vi have lovning på, at SUen bliver bevaret. 43 % af de studerende bruger det hele eller det meste af deres SU på husleje – de kan ikke engang leve af SUen. SUen er et helt nødvendigt levegrundlaget for de fleste studerende.

– Endelig vil vi have uddannelsesloftet afskaffet. Man ved, at det lægger pres på de unge helt ned i 8. klasse mht. at vælge uddannelsesvej.

Mens vi taler deler aktivister klistermærker ud til de mange politikere, der går forbi. F.eks. med teksten: Jeg vil afskaffe uddannelsesloftet.

På spørgsmålet om, hvilken betydning de store besparelser har haft på dagligdagen, siger Johan:

-Det har betydet enormt meget, der har været kraftige fyringer. På gymnasierne er 10 % af lærerstaben blevet fyret. På alle uddannelserne betyder det flere studerende på holdene. Bygninger er blevet lukket eller solgt. På DTU f.eks. har de undervisning til kl. 21 om aftenen, fordi de har måttet skære ned på antallet af lokaler. Vi får mindre undervisning, færre timer og mindre feedback.

Kl. er nu halvni og ind ad porten til gården, hvor det hele foregår og pressen er forsamlet, kommer en flot flok aktivister i gule trøjer. “Hvor er der en voksen – bevægelsen” aktionerer for kravet om minimumsnormeringer. Det går ikke stille for sig, slagsangen om at vi vil ha minimumsnormering gjalder ud over pladsen, og bliver lydkulisse for nogle af de presseindslag, der laves på stedet.

Forældrebevægelsen Hvor er der en voksen Foto: KPnet

På selve slotspladsen er Fredsvagten – som hver eneste dag – ankommet. Og en gruppe aktivister fra Tid til Fred- aktiv mod Krig er i færd med at sætte bannere op langs kanalen. Synligt for alle, biler, busser, fodgængere, der passerer pladsen i løbet af dagen.

Kl.11 gøres der klar til en Nej til Nato-aktion.

8 mennesker lægger sig på jorden, hver med et bogstav foran og på ryggen. Den ene vej står der NO TO, den anden vej står der NATO. De skal fotograferes oppe fra Christiansborgs Tårn.

Om eftermiddagen er der anti-racisme-demonstration fra Rådhuspladsen til Christiansborg.

Desværre uden noget krav til den førte fattigdomspolitik, den førte krigspolitik eller uddannelsespolitik.

Det havde været helt på sin plads med en stor fælles demonstration for de mange nødvendige krav – som vi ved langt fra vil blive opfyldt af denne regering.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne