NATO krigsøvelse kombineret med våbenmekka – Northern Coasts 2019 er startet i København

Krigsskibe fra 15 NATO-lande samt Sverige, Finland og Schweitz mødes over 12 dage i NATO-øvelsen Northern Coasts, der i disse dage starter ud fra København. Der skal trænes samarbejde i krig mod Rusland i det stærkt militariserede Østersø-område. Den officielle baggrund for øvelsen er ‘det øgede trusselsbillede fra Rusland’ – USAs og NATOs militære aggression for lebensraum snakkes der ikke om. På land udstiller våbenindustrien deres tilbud som dødens købmænd på en stor konference i Bella Centeret.

– Det handler om at sikre, at de mange nationer, der har en interesse i det her område, kan arbejde sammen. At de kan udføre opgaver sammen. Og derfor træner vi sammen, siger flotilleadmiral Kristian Haumann om NATO-øvelsen til DR.

Som det bagvedliggende argument for ethvert nyt oprustningstiltag ligger den officielle begrundelse ‘det forværrede trusselsbillede siden Rusland annekterede Krim’. Mens sandheden er, at USA og NATO i en årrække har øget presset mod Sovjetunionen/Rusland og Kina i en stormagtskamp om økonomisk og militær magt over verden. Det er et opgør der kan føre til krig, og en oprustning der intet har med forsvar at gøre.

Udstillingsvindue for det nyeste krigsudstyr

Øvelsen kombineres med et våbenmekka og udstillingsvindue for krigsindustrien i Bella Centeret, inviteret af det danske forsvar, Erhvervsministeriet, Center For Sikkerhedsindustrien i Danmark (censec), Center for militære studier, Dansk Industri, Terma, Københavns Kommune og Wonderfull Copenhagen – under overskriften ”Mød jeres slutbrugere”.

Og her er ikke kun tale om en teknisk udstilling, der vil også være indlæg om strategiske og geopolitiske spørgsmål hvor en del af formålet er “at skabe kontakt mellem forskere, politiske ledere og militæret. Deltagerne vil ifølge arrangørerne være:

”Repræsentanter fra forsvarsindustrien, teknisk flådepersonale, højtstående officerer og beslutningsdeltagere fra diverse internationale forsvar fra hele verden samt offentlige og politiske organisationer. I forbindelse med kongressen vil der være en stor kommerciel udstilling med tilstedeværelse af multinationale firmaer”.

“Danmark op i helt anden liga i NATO”

Lige op til flådeøvelsens start kunne det danske krigsministerium meddele, at man netop havde spenderet 1,3 milliard på nyt superudstyr til ubådsjagt. Der er tale om lytteudstyr der fra Seahawk-helikoptere kan fires ned i vandet.

Ifølge Søværnets chef, kontreadmiral Torben Mikkelsen, vil det nye udstyr “bringe Danmark op i en helt anden liga i NATO”. Han lægger da heller ikke skjul på, at sonarerne har stået på NATOs liste over krav til Danmark.

“Nu kan være med i nogle af de amerikanske, britiske og franske operationer i det område, der bliver kaldt GIUK Gap, supplerer militæranalytiker fra Forsvarsakademiet. (GIUK står for Grønland, Island og Storbritannien)”.

Østersøen og Arktis rustes til tænderne i krigsforberedelser.

Deltagerlandene i Northern Coast 2019 er Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Italien, Canada, Kroatien, Letland, Litauen, Nederlandene, Norge, Polen, Sverige, Schweiz, Storbritannien og USA.

Se også

Våbenfirmaerne vil flokkes i København
Tid til Fred – Aktiv mod krig 13. august 2019

Over 40 ships begin exercise Northern Coasts in the Baltic Sea
NATO 3. september 2019

Yankee go home! – Flot demonstration mod imperialisme og krig – for solidaritet
KPnet 3. september 2019

Velfærd ikke oprustning! NATO ud af Danmark og Danmark ud af NATO!
Arbejderpartiet Kommunisterne, APK, udtalelse 2. september 2019

Northern Coasts Copenhagen

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater